Ressourceforløb

Ressourceforløbet skal være med til at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet. Her kan du læse mere om, hvad det går ud på, og hvilke oplevelser nogle af borgerne har. 

Har du komplekse problemer ud over ledighed, der kræver, at der bliver gjort en særlig indsats? Så er ressourceforløbet ofte en løsning. Her kan vi nemlig se på, hvilke muligheder der er for, at du kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det gør vi blandt andet ved at sætte mål op i forhold til arbejde og uddannelse - mål der styrer hvilke aktiviteter vi sammen sætter i gang.  

Ressourceforløbene vil ofte bestå af både beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud.
Det kan for eksempel være
brobygning til uddannelse med nødvendig støtte, rådgivning og støtte fra psykolog/terapeut/coach, kurser i at håndtere fx stress/angst, aktivitetstilbud på væresteder, behandling af misbrug eller motion.  

Du kan læse mere om, hvad det vil sige at være på et ressourceforløb på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

Jeg fik en ny chance på ressourceforløbet

Henrik Nielsen holdt meget af sit arbejdsliv. Han nød at tjene sine egne penge og hver dag møde ind i det dækfirma, hvor han havde fået ansvaret for en afdeling. Men 2011 blev desværre året, hvor der blev sat en stopper for det job, som han var rigtig glad for.

Flere diskusprolapser forårsagede nemlig en rygskade, der hver dag gav mange smerter. Smerter man ikke umiddelbart kunne finde en løsning på. Troen på at han kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet blev mindre i de efterfølgende år, indtil han i januar 2015 begyndte på ressourceforløbet, hvor de triste udsigter ændrede sig markant:

”Jeg var imod at komme på et ressourceforløb. Særligt det med at jeg fik en mentor, hvad var nu det for noget pjat. Men det har vist sig, at ressourceforløbet har givet mig en chance til. Det har nemlig givet mig to ting: Jeg fik Kim som min mentor. En jeg kunne tale sammen med hver uge og hælde af på. En der havde et friskt syn på det hele, så jeg ikke har skullet tale med min familie og venner om det, og en der hjalp mig med kontakten til sygehuset og med at grave min sag frem igen, så jeg kunne blive opereret," fortæller 54-årige Henrik og fortsætter:

”For det andet fik jeg derfor muligheden for at komme på Klinisk Funktion i Køge, hvor en læge efter knapt fem års ventetid endelig kunne se, at der var noget at gøre ved min ryg. Du skal bare opereres, fik jeg at vide. I dag er jeg sikker på, at jeg kommer på arbejdsmarkedet igen, så snart min operation er veloverstået.”

 

Jeg har rykket mig på mange fronter

Susanne Holm på 53 år har blandt andet en kronisk depression, migræne og synsforstyrrelser. Hun har haft mange forskellige stillinger. Men jobbet, en manglende struktur i hverdagen og bekymringerne for den nærmeste familie har flere gange gjort det vanskeligt. Susanne begyndte på et ressourceforløb, så hun ville få en mulighed for at gøre op med nogle af de ting, der stop i vejen for et job:

”Det slå mig ud, da jeg fik at vide, at jeg skulle på et ressourceforløb. Jeg var kritisk. Men jeg er blevet glad for det, fordi der bliver hørt på mig. Jeg får hjælp af en mentor, en coach, og så går jeg til varmtvandssvømning. Det har rykket mig på mange fronter - både i forhold til mit privatliv og arbejdsliv,” siger hun.

”Jeg er blevet positivt overrasket, og jeg vil jo gerne kunne forsørge mig selv. Derfor er det godt, at både coach og mentor skubber til mig, så jeg for alvor får gjort op med alle de bekymringer, der tidligere kunne få mig helt ned i kælderen.”

 

Jeg havde ikke lyst til et ressourceforløb

Ayse Simsek på 47 år har tidligere været selvstændig restauratør. Et hårdt fysisk arbejde, der har tæret på hendes kræfter. I dag er hun blevet ramt af gigt i benene, fibromyalgi og for lavt stofskifte, der gør hende meget træt. Da hun fik at vide, hun var kommet på et ressourceforløb, var hun først ked af det:

”Jeg blev så skuffet. Et ressourceforløb var det eneste, jeg ikke forventede. Jeg havde hørt så meget om det, og det var ikke noget, jeg havde lyst til at prøve.”

Alligevel blev hun positivt overrasket, fordi hun mødte et andet tempo og en stor forståelse for hendes udfordringer – ikke mindst fra den mentor, hun fik. ”Ressourceforløbet er mere bredt. Man er ikke så presset, og der bliver tænkt meget på de personlige udfordringer, man har. Jeg vil sige, at man bestemt ikke skal være bange for at komme på et ressourceforløb.”

Ayse er nu begyndt at træne og har aftaler med sin mentor to gange om ugen. Drømmen om et job er ved at vende tilbage:
”Jeg vil gerne prøve at komme ud – måske på et plejehjem. For jeg har også brug for at være sammen med nogle andre og få nogle nye input.”

Kontakt

Center for Arbejdsmarked
Telefon: 5588 6600
Sidst opdateret den 8. april 2019