Museer og arkiver

Har du lyst til at vide noget om Næstveds kulturhistorie, så er der rig mulighed for det på Næstved Museum og NæstvedArkiverne.

Næstved MuseumBoderne

Næstved Museum er en del af Museum Sydøstdanmark. Her kan Næstveds historie fra den sidste istid og op til i dag opleves, med Middelalderen som ét af museets særlige indsatsområder.  Museet har skiftende udstillinger og arrangementer - se mere på museets hjemmeside.

 

NæstvedArkiverne

Teatergade 8, 4700 Næstved

Vil du vide noget om Næstveds nyere historie, går vejen gennem NæstvedArkiverne, som rummer både Næstveds kommunale og lokalhistoriske arkiver. Arkiverne i Fladså og Fuglebjerg er en del af NæstvedArkiverne.

I arkivdatabasen naesbas kan du selv finde og bestille arkivalier. På arkivets læsesal kan du se de bestilte arkivalier. Vær opmærksom på, at du skal bestille en tid på læsesalen, når du bestiller arkivalier fra arkivets samlinger. Det kan du gøre via linket øverst på denne side.

 

Arkivets samlinger rummer materiale fra alle de forskellige kommuner, som er gået forud for den nuværende Næstved Kommune. Derudover kan du søge efter arkivalier fra lokale foreninger, virksomheder, organisationer, forretninger og private borgere.

 

På NæstvedArkivernes hjemmeside kan du finde oplysninger om arkivets samlinger, vejledninger, artikler om Næstveds historie, arrangementer og andre praktiske informationer om arkivet. Du kan også besøge arkivets filmkanal, der indeholder omkring hundrede historiske film fra vores område. Et besøg på Historisk Atlas fortæller om de mange historiske lokaliteter i Næstved Kommune, og på lokalekilder kan du finde digitaliserede arkivalier fra besættelsen og befrielsen i Næstved fra 1940-1945.

 

Du kan besøge NæstvedArkiverne i læsesalen, Teatergade 8, 4700 Næstved. Her kan du se bestilte arkivalier og aviser samt bruge arkivets samling af lokalhistorisk litteratur. Har du brug for hjælp eller vejledning, vil der være en medarbejder fra arkivet i læsesalen. Du kan med fordel bestille tid til dit besøg i læsesalen, også selv om du ikke har bestilt arkivalier. Du kan se vores aktuelle åbningstider, ekspeditionstider og regler for besøg i læsesalen på naestvedarkiverne.dk

 

Selvbetjening: Bestil tid på NæstvedArkivernes læsesal

Med selvbetjeningsløsningen herunder og dit NemID kan du booke en plads på læsesalen, hvor du kan se de originale arkivalier fra NæstvedArkivernes samlinger.

Når du bestiller arkivalier, skal du samtidig bestille en plads på arkivets læsesal.

Kontakt

Center for Kultur og Borgerservice
Telefon: 5588 3020
E-mail:

Selvbetjening

Bestil tid på NæstvedArkivernes læsesal

På læsesalen kan du se de originale arkivalier fra NæstvedArkivernes samlinger.

Når du bestiller arkivalier, skal du samtidig bestille en plads på arkivets læsesal.

Sidst opdateret den 14. maj 2019