Mød en flygtning

Mød nogle af de flygtninge der er kommet til Næstved. Blandt andre ægteparret Ali Sido og Ronak Haom, der bor i Næstved sammen med deres to små drenge. De kom til Danmark i 2012.

Et job er en kæmpe frihed

Ali Sido kom til Næstved for tre år siden. Han er glad for, at han hver dag har et job at stå op til, så han selv kan bestemme over sit liv.

Ali Sido
Ali Sido

Han vedligeholdte bygningerne, sørgede for at male sokler, bygge hegn og reparere de ting, der var gået i stykker. Ali Sido fik for alvor fodfæste på arbejdsmarkedet i Danmark, da han begyndte som pedel på Hammer Sundhedscenter.

Stedets indehaver Natan Ravn havde ansat ham – først i løntilskud og senere i et fast job. I dag bruger han alt sin energi på at bygge sit eget lille spisested op i Næstved. 

”Det at have et arbejde betyder, at jeg selv kan bestemme over mit liv. Jeg kan tage på ferie, og jeg kan klare mig selv. Det er en kæmpe frihed,” fortæller han.

Bekymret for sin familie

34-årige Ali kom til Danmark med sin kone og lille søn. De flygtede fra Syrien, og selvom han har en bror, venner og flere familiemedlemmer i Danmark, så er det svært at undvære hjemlandet. 

”Selvfølgelig savner jeg mit hjemland, min familie, mine venner og min kultur,” siger han. 

”Hvis jeg får muligheden, tager jeg en dag tilbage for at hjælpe mine forældre med deres landbrug.”

Jeg møder mange smil

”Danmark er et godt land med et godt system og nogle gode mennesker. Jeg har lagt mærke til, at folk smiler meget her,” lyder det fra ham, mens han understreger: ”Danskerne vil gerne have, at man bidrager til samfundet. Det ville jeg også have, hvis de kom til mit hjemland,” siger han.

Men det er ikke kun, fordi det danske samfund lægger op til, at man går på arbejde, at Ali har knoklet for at finde et job. Det er også af hensyn til sig selv:

”Jeg kan ikke lide at gå derhjemme. Det er godt at komme ud blandt andre mennesker.”

Ali Sido
Ali Sido

 

 

Det kan godt lade sig gøre at studere

Ronak Hamo oplevede, at livet slog en kolbøtte, da hun sammen med Ali flygtede til Danmark for tre år siden. Hun valgte at begynde helt forfra med en uddannelse, så hun har flere muligheder, når hun skal finde et job. 

Ronak Haom
Ronak Hamo

Hun holder af at læse og lære nyt. Også da hun boede i hjemlandet Syrien. Her gik Ronak Hamo på universitetet, hvor hun kun manglende et år af sit jurastudie. Det var dog et år, hun aldrig fik gjort færdigt, da hun måtte flygte sammen med sin mand og deres lille søn. Alt sammen for at hendes mand ikke blev draget ind i konflikterne.

I dag er det tre år siden, hun kom til Danmark – først Aalborg og senere Næstved.
”Det er rigtig godt at bo her i Næstved, for det er en lidt større by, og så er det tæt på hovedstaden,” fortæller Ronak.

Læser på VUC

Hun er sat stævne på sin skole – VUC i Næstved. Her læser hun dansk, matematik og engelsk, så hun kan komme videre på HF og senere tage en uddannelse – gerne som bioanalytiker.

”Det har været rigtig svært at begynde forfra, fordi jeg var så langt i min uddannelse. Men jeg vil sige, at det godt kan lade sig gøre” forklarer Ronak Hamo på 29 år.
”Jeg kan lide at læse, og det giver god mening, at jeg skal starte forfra, fordi det er svært at forstå tavleundervisningen, når man ikke kender sproget så godt endnu,” siger hun og understreger, at der er mange muligheder i Danmark og særligt, hvis man har en uddannelse.

Vi skal tilbage

Ronak er sikker på, at den lille familie skal tilbage til Syrien på et tidspunkt, når der engang kommer fred. 

”Selvom vi er glade her – når vi for eksempel er ude at gå en tur, så vil der altid være en lille del, der mangler, fordi Danmark ikke er vores hjemland.”

Kontakt

Center for Arbejdsmarked
Telefon: 5588 6600
Sidst opdateret den 8. april 2019