Om RøgalarmPatruljen
Ca. 70.000 mennesker oplever hvert år en brand i hjemmet, og alene i 2016 omkom 52 personer i Danmark som følge af brand. Ældre er en meget udsat gruppe ved brand og har relativt få røgalarmer i forhold til befolkningen generelt, Herudover virker en del opsatte røgalarmer i danske hjem ikke bl.a. på grund af opbrugt eller manglende batteri. Det er baggrunden for Røgalarmpatruljen, der er et initiativ, hvor kommuner samarbejder med BrandBevægelsen og TrygFonden om at sætte fokus på brandsikkerhed i private hjem. Initiativet køres som en kampagne kaldet ”Tjek på røgalarmen”.
Konkret består RøgalarmPatruljen i den enkelte kommune af ca. 6 lokale spejdere og 3-4 brandmænd, som besøger borgere i udvalgte boligområder med mange ældre mennesker. RøgalarmPatruljen tjekker røgalarmer, udskifter opbrugte batterier og opsætter nye røgalarmer, hvis borgerne ikke allerede har en alarm i deres hjem.
Relevant(e) boligområde(r) udpeges i samarbejde med kommunes ældredistriktschefer. Beboerne i området informeres om initiativet via flyers og plakater én uge før, kampagnen løber af stablen. Der stiles efter besøg i op til 200 hjem.
Hvert år får op til 10 kommuner mulighed for at deltage i kampagnen. I 2016 deltog følgende 9 kommuner: Dragør, Hedensted, Esbjerg, Varde, Fanø, Herning, Ikast-Brande, Skanderborg, Aarhus. Næstved Kommune er tilbudt deltagelse i år, hvor kampagne løber af stablen i weekenden 18. og 19. november 2017.
Deltagelse er drøftet med Midt og Sydsjællands Brand og Redning, der stiller sig positivt til rådighed med ressourcer og mandskab den pågældende weekend. BrandBevægelsen har kontakt med lokal spejdergruppe i Næstved, der ligeledes stiller sig positivt til rådighed.
Planlægning af kampagnen i Næstved
Kampagnen startede i 2007 under navnet ”red farmor”. I 2016 blev initiativet videreudviklet og kører nu under navnet ”tjek på røgalarmen”. Der er altså tale om en gennemprøvet kampagne, og med deltagelsen følger detaljeret drejebog til alle aktører (kommune, redningsberedskab og spejdere). Med henblik på planlægning og koordinering af kampagnen i Næstved nedsættes en arbejdsgruppe bestående af:
- Konsulent, Center for Politik og Udvikling, til koordinator/tovholderrollen.
- Kommunikationsmedarbejder, Center for Politik og Udvikling, med henblik på lokal udformning af tryksager, der leveres af BrandBevægelsen.
- Medarbejder fra Midt og Sydsjællands Brand og Redning
- Repræsentant fa spejderforeningen.
- Evt. repræsentant fra en boligforening eller en ældredistriktschef.
Økonomiske oplysninger
Det er gratis for kommunen at deltage i kampagnen, og gratis for borgerne uanset om der er tale om tjek af eksisterende alarm, udskiftning af batterier eller opsætning af ny røgalarm.
Høringer
På opfordring fra Ældrerådet har Center for Sundhed og Ældre i samarbejde med Center for Politik og Udvikling arbejdet på muligt brandforebyggende initiativ i forhold til kommunens ældre borgere. Initiativet vedr. deltagelse i årets kampagne ”Tjek på røgalarmen” via RøgalarmPatruljen er gennemgået på formandsmøde med Ældrerådet den 30. august 2017.
Politisk behandling
Omsorgsudvalg