Gå til hovedindhold

Garanti-skole skal mindske frafald på ungdomsuddannelser

Det skal være slut med at falde ned mellem to uddannelser, sådan lyder en ny aftale mellem alle lokale ungdomsuddannelser og Næstved Kommune. Aftalen har fået navnet garanti-skole og skal hjælpe elever, som er på vippen til at opgive skolen.

17. jun. 2021

Medlemmerne af Uddannelsesrådet

Indhold

  - Skulle jeg være tømrer? Eller måske hellere frisør?
  Med omkring 79 forskellige uddannelsesveje i Næstved er der nok at vælge imellem. Men med lovgivningen om, at man kun må opstarte en erhvervsuddannelse tre gange, sker det ikke sjældent, at unge står uden en ungdomsuddannelse, fordi de dropper ud af en uddannelse uden at komme godt over på den næste. Faktisk har 29 % af de unge i Næstved Kommune og resten af Region Sjælland ikke gennemført en ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år.

  Prøv en ny uddannelse gratis

  De seks uddannelsesinstitutioner ZBC, EUC, Næstved Gymnasium og HF, FGU, VUC og Herlufsholm samt Næstved Kommune har gennem Uddannelsesrådet indgået en aftale, som giver unge mulighed for at kunne afprøve af uddannelser på en anden uddannelsesinstitution, uden det har konsekvenser. Når en ung fremover er i tvivl om sit uddannelsesvalg, kan vedkommende på en individuel aftale afprøve en anden uddannelse, før de melder sig ud fra den aktuelle uddannelses-institution.

  På den måde mister den unge ikke et klip ved at undersøge et mulig omvalg grundigt. Den unge bliver samtidig støttet og vejledt via en tæt dialog med kommunens og uddannelsesinstitutionernes uddannelsesvejledere. Det nye koncept hedder garanti-skole.

  - Det gør en stor forskel for den enkelte, om man formår at gennemføre en uddannelse. Derfor har vi med garantiskole sat et sikkerhedsnet op for de elever, som har svært ved at finde den rette hylde. Set i et samfundsperspektiv, er det også vigtigere at den unge i første omgang gennemfører en uddannelse, end at det er en bestemt uddannelse. Derfor er vi rigtig glade og stolte over denne samarbejdsaftale på tværs af uddannelsesinstitutioner. Med aftalen løfter vi blikket fra den enkelte skoles individuelle elevtal og retter i stedet fokus på uddannelse til alle. Det er et stort skridt,” fortæller formand for Uddannelsesrådet og direktør i Næstved Kommune Jan Milandt.

  Det nye samarbejde er kommet i stand gennem Næstved Uddannelsesråd, som er et forum, der består af lederne fra alle uddannelser i Næstved. Her arbejder man for et godt og sammenhængende uddannelsesmiljø for alle i Næstved og omegn.

  Tættere samarbejde skoler imellem og med uddannelsesvejledere

  Aftalen om garanti-skole træder formelt i kraft fra september 2021. Herefter kan en ung ikke forlade en uddannelse uden at have en plan for, hvad der skal ske fremadrettet.

  Uddannelsesvejlederne arbejder allerede tæt sammen med ungdomsuddannelserne, men med denne aftale forpligter alle parter sig på at gøre det endnu mere systematisk.

  - Den udfordrede unges aktuelle uddannelsesvejleder kontakter fremover kommunens uddannelsesvejledning og aftaler et fælles møde med eleven og UV. Det vil sikre, at der ikke er nogen der falder mellem to stole, og at de unge bliver støttet hele vejen i hans eller hendes videre forløb. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang,” fortæller Jane Vibeke Bentzen, uddannelsesvejleder i Næstved kommune.

  Medio august afholdes et fælles et arrangement for skoleledere, politikere og vejledere for at markere opstarten af Garanti-skolen, så man sikrer, at ingen ung forlader en uddannelse, før der er lavet en plan for det videre forløb.