Digterhuset spirer med bæredygtighed
Nyt grønt projekt sætter børnenes bæredygtige dannelse i centrum.

Børnehuset Digterhuset i Næstved har taget et stort skridt mod en grønnere fremtid. Med en bevilling på 66.700 kroner fra Næstved Kommunes bæredygtighedspulje har institutionen fået mulighed for at realisere flere bæredygtighedstiltag – til gavn for både børn, medarbejdere og miljøet.
En væsentlig del af projektet handler om at øge biodiversiteten og skabe adgang til hjemmedyrkede grøntsager, frugt og bær direkte på legepladsen. Med etableringen af en køkkenhave samt frugttræer og -buske får børn og voksne mulighed for at følge hele processen fra frø til høst.
”Børnene vil få kendskab til ’fra jord til bord’-konceptet. De bliver inddraget i hele processen – fra at plante og vande til at høste og smage. Selv de mindste i vuggestuen får nu deres eget krydderurtebed med mynte, persille og basilikum, som de kan dufte og smage på,” fortæller daglig leder Camilla Meyer.
Miljømæssigt sigte
Projektet har også et klart miljømæssigt sigte. De hjemmedyrkede råvarer skal indgå i den daglige madlavning, når Digterhuset til august tager deres nye køkken i brug. Det betyder færre transporter og et lavere CO₂-aftryk. Samtidig vil regnvandstønder sikre bæredygtig vanding af køkkenhaven.
”Det er en vigtig pædagogisk opgave at lære børnene om naturens kredsløb og værdien af biodiversitet. Gennem arbejdet i haven får de konkret viden om bestøvende insekter som bier og sommerfugle og lærer, hvordan alt hænger sammen i naturen,” siger Camilla Meyer.
Hun fremhæver også vigtigheden af at inddrage medarbejderne i bæredygtighedsprojekterne, da de sidder med nøglen til projektets succes.
Affald er ikke bare affald
Et andet centralt element i projektet er forbedringen af affaldshåndteringen i institutionen. Med midlerne fra bæredygtighedspuljen vil Digterhuset købe omkring ni sorteringsbeholdere, som skal placeres både inde og ude. Målet er klart: Bedre kildesortering og mere opmærksomhed på affaldets værdi.
”I dag er vi ikke så gode til at kildesortere. Det er primært pap og madaffald, der bliver sorteret korrekt – alt for meget andet ender i restaffald. Det skal vi have lavet om på,” siger Camilla Meyer.
De nye sorteringsløsninger skal gøre det let og overskueligt for både børn og voksne at sortere rigtigt. Ifølge Camilla handler det i høj grad om tilgængelighed.
”Når der ikke er en skraldespand i nærheden, vælger mange den nemme løsning. Men med tydeligt markerede beholdere til plast, papir og andet affald, bliver det langt lettere at gøre det rigtige – og børnene er faktisk super gode til at lære det", siger hun.
Med omkring 90 børn og 20 ansatte bliver Digterhuset en vigtig formidler af bæredygtige vaner i børnehøjde. Her lærer børnene, at affald ikke bare er affald – men en ressource, der skal behandles med omtanke.
Billedet til venstre: Pædagog Ofelia Liv Koefoed er primus motor i etableringen af Digterhusets kommende køkkenhave og plantning af frugttræer. Hun har allerede en masse planter klar, som hun selv har forspiret. Foto: Ressource City
Billedet til højre: Daglig leder Camilla Meyer viser det område, hvor institutionen vil etablere højbede med hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter. Foto. Ressource City

