Gå til hovedindhold

SFO’er og idrætsforeninger samarbejder om mere bevægelse i det lokale børneliv

Flere børn skal opleve glæden ved bevægelse og fællesskab, og vejen dertil går gennem et samarbejde mellem SFO’er og de lokale foreninger. DGI Storstrømmen har testet metoden og ruller den nu ud i samarbejde med Vordingborg Kommune og Næstved Kommune.

8. jul. 2025
Forældre kigger på børn, der spiller fodbold.

Indhold

    Formålet med projektet ”Mere Bevægelse i det lokale børneliv” er at skabe mere bevægelsesglæde for børn i indskolingsalderen. Det fortæller Henrik Holmer, der er formand i DGI Storstrømmen.

    - Vores erfaringer viser, at hvis vi gerne vil have flere børn til at være med i idrætsforeningerne og opleve glæden ved bevægelse og fællesskab, så skal vi udvikle og styrke kompetencerne hos de voksne, der allerede er en del af børnenes hverdag. Derfor kommer vi til at arbejde med både personalet i SFO’erne og de frivillige i foreningerne.

    Med godt en million kroner fra TrygFonden i ryggen, skal DGI Storstrømmen arbejde ud fra en tredelt model i fire udvalgte lokalområder i henholdsvis Vordingborg og Næstved kommuner. 

    Leg, bevægelse og samvær tæt på hverdagen
    Samarbejdet mellem SFO’er og de lokale idrætsforeninger betyder, at der bliver skabt mulighed for leg, bevægelse og samvær tæt på børnenes hverdag. Det glæder formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe: 

    - Når foreningerne kommer ind i SFO’erne, håber jeg, at flere bliver fristet af at blive en del af foreningslivet. SFO’erne og foreningerne deler en vigtig opgave med, at alle børn og unge lærer og udvikler sig. Det er en vigtig forudsætning for, at de senere får et godt voksenliv og tager en uddannelse. Der er potentiale for, at flere børn og unge mellem 7 og 12 år bliver en del af de fællesskaber, som foreningslivet tilbyder. Det kan projektet være med til.

    Projektet består af tre hovedelementer:
    •    Et kompetenceløft til SFO-personale, så bevægelse bliver en naturlig del af børnenes hverdag.
    •    Brobygningsforløb, hvor børn i SFO-tiden introduceres til lokale idrætsforeninger.
    •    Udvikling af foreningernes evne til at skabe bevægelse i børnehøjde og inkludere børn, der ikke tidligere har været en del af foreningslivet.

    Gode erfaringer skal danne grundlag og udvikles
    Styrken ved samarbejdet mellem SFO’er og idrætsforeninger er, at deres kerneopgaver i virkeligheden er meget lig hinanden. SFO’erne har en central rolle i at støtte børnenes trivsel, læring, udvikling, almen dannelse og deltagelse i stærke fællesskaber, imens idrætsforeningerne har en vigtig opgave i at fremme fysisk aktivitet, bevægelsesglæde og fællesskab blandt børn. 

    Metoden er allerede testet af DGI Storstrømmen i et pilotprojekt på Møn, og det er de erfaringer, der nu tages i brug i løbet af de næste to år i samarbejde med Vordingborg og Næstved Kommune.

    - Når SFO’er og foreninger trækker i samme retning, kan vi skabe en kombineret indsats, der gør det lettere og sjovere for børn i lokalområdet at få bevægelse ind i hverdagen. Vi ønsker at gøre bevægelse til en naturlig del at børnelivet og være med til at give børn de bedste forudsætninger for et aktivt liv. I både Vordingborg og Næstved Kommune findes allerede mange gode kræfter og lokale ildsjæle, og med støtten fra TrygFonden kan vi nu skabe endnu stærkere fællesskaber, slår Henrik Holmer fast.

    Projektet løber fra september 2025 til december 2027 og omfatter otte SFO’er og op mod 25 idrætsforeninger i de to kommuner.