Gå til hovedindhold

Rygestop

Er du motiveret for at kvitte tobakken? Næstved Kommune tilbyder gratis rygestopkurser til alle over 18, der er interesserede i at stoppe med at ryge. Derudover tilbyder kommunen rådgivning til arbejdspladser og unge. Nedenfor finder du desuden viden om snus og undervisningsmaterialer til skoler.

Billede af mælkebøtte der blæser væk

Indhold

  Her kan du læse mere om hvornår vores rygestopkurser starter, samt få viden om snus, rådgivning til arbejdspladser og unge.

  Rygestop

  Et rygestopkursus indeholder 6 mødegange og løber over 8 uger. Der er fælles stopdato. 

  Hvornår?
  Torsdag den 10. november 2022 kl. 13-15 på Næstved Sundhedscenter, Præstøvej 67, 4700 Næstved.

  Hvem kan deltage?
  Alle borgere i Næstved kommune som er fyldt 18 år

  Tilmelding
  Meld dig til rygestopkurset på NemTilmeld.

  Du er altid velkommen til at sende en mail  (kræver NemID) til Næstved Sundhedscenter eller ringe på telefon 5588 1456 hvis du har spørgsmål om rygestop.

  Vi kan også hjælpe dig med:

  • At forberede dit rygestop
  • At lære din rygevaner at kende, så du lettere kan bryde dem.
  • Vejledning om helbredsfordele, vægt, abstinenser, nikotinafhængighed, kuliltemåling, m.m.
  • Tips og idéer til, hvordan du kan holde tankerne væk fra tobakken og tackle rygetrangen, når den opstår.

  E-kvit
  Du kan også bruge E-kvit er et gratis rygestop-program. Du får sendt beskeder med skræddersyede tips, opmuntringer, øvelser og videoklip, som gør det nemmere for dig at komme igennem rygestoppet.

  E-kvit er udviklet i et samarbejde mellem Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune.

  Her kan du se sundhedsstyrelsens film om rygestop på dansk
  See the video Why do we smoke?
  Maxaynnu sigaarka u cabnaa?
  مشاهدة الفيلم حياة طيبة بدون دخان

  Kender du forskel på snus og tyggetobak?

  Snus og tyggetobak minder meget om hinanden. Nogle kalder derfor tyggetobak for pseudosnus. Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tåle at blive tygget på, mens snus er pulveriseret tobak.

  Fælles EU-regler betyder, at det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men tyggetobak er ikke omfattet af disse regler, og derfor er det fortsat tilladt at sælge tyggetobak i Danmark.

  Vil du vide mere om snus kan du søge mere information på www.snusfornuft.dk

  Hjemmesiden er målrettet unge, der gerne vil vide mere om snus. For at sprede budskabet om hjemmesiden har Kræftens bekæmpelse lavet to film, som du kan se her.

  Hvordan ser det ud når du snuser?
  Kan du føre en samtale uden at tænke på Snus?

  Underviser du udskolingsklasser?

  www.cancer.dk/snus Her finder I mere viden, spørgsmål og svar, øvelser om snus til udskolingsklasser samt plakater og postkort, der kan hænges op på skoler eller andre steder, hvor unge snuser. Plakater og postkort kan bestilles gratis her. Der skal blot betales porto.

  Arbejdspladser kan få rådgivning af en konsulent til at udarbejde rygepolitikker og skabe røgfrie miljøer på den pågældende arbejdsplads.

  Rådgivning er gratis.

  Hvis du ønsker at vide mere kan du kontakte Næstved Sundhedscenter på telefon 5588 1489. Du kan også sende en mail

  Unge der ønsker at stoppe med at ryge, kan bruge XHALE.

  XHALE er et program til unge, der ønsker at blive røgfri eller blot vil vide mere om egen rygning.

  Brug linket hvis du vil vide mere om XHALE.

  Hvis du er under 18 år kan du også kontakte sundhedsplejen på 5588 3160. 

  Du kan benytte dig af Kræftens Bekæmpelses tværfaglige undervisningsmateriale om rygning til 7.-9. klasser samt enkelte øvelser målrettet 5.-6. klasse. Eleverne lærer at forklare sociale mekanismer og samfunds- og helbredsmæssige forhold i relation til rygning. De træner kompetencer til at sige fra, reflektere og til at kunne argumentere for eller imod en sag.

  ’Gå op i Røg’ henvender sig især til fagene dansk, samfundsfag, geografi, biologi, matematik samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

  Gå op i røg

  Ligeledes kan du benytte ’LIV I LUNGERNE’, som er et net baseret undervisningsmateriale om luft, lunger og sundhed til fagene dansk, idræt, samfundsfag, biologi, naturfag og sundhedsfag i 7.-10. klasse, suppleret med en elevdreven kampagne. Materialet kan også anvendes i projektopgaven.

  Liv i lungerne

  Har du børn i grundskolen, kan du her finde hjælp i forhold til at støtte dit barn til ikke at starte med at ryge samt hjælp til, hvad du kan gøre, hvis du tror at dit barn ryger. Linket indeholder også tests og quizzer om rygning, som du kan lave sammen med dit barn.

  Snak om tobak

  Har du en teenager i huset, spiller du/I som forældre en vigtig rolle i forhold til din teenagers holdning til rygning. Her finder du inspiration til, hvordan du som forælder kan tale med din teenager om rygning.

  Se de inspirerende videoer her

  Kontakt

  Næstved Sundhedscenter

  Telefon: 5588 1400

  Send digital post (kræver NemID)

  Relevante artikler