Gå til hovedindhold
Bolig
Din ejendom

Ejendomsskat

Ejer du en bolig, skal du betale ejendomsskat. Det er ejendomsvurderingen, der bestemmer, hvor meget du skal betale. Fra 2024 betaler du ejendomsskatterne over din forskudsskat. Herunder kan du læse mere om betaling af ejendomsskat, lån til betaling af ejendomsskat samt indefrysningslån.

Indhold

  Fra 2024 vil ejendomsskat ikke længere blive opkrævet af Næstved Kommune. Ejendomsskat vil fremadrettet blive betalt via SKAT

  Vi vil dog stadig opkræve bidragene: Rottebekæmpelse, skorstensfejer, renovation og dige- og pumpelagsbidrag. 

  Se og forstå din ejendomsskat fra 2024

  Har du spørgsmål til din ejendomsvurdering eller beregning af boligskat, kan du kontakte Vurderingsstyrelsen på telefon: 7222 1616 

   

   

  Lån til betaling af ejendomsskat vil fra november 2023 skulle søges ved SKAT fremfor kommunen. Læs mere på Vurderingsstyrelsens hjemmeside

  Allerede eksisterende lån vil forblive i kommunen indtil de endelige vurderinger er udsendt og kommunen derved kan regulere skatteårene 2021-2023. Det forventes at være i 2026.

  Har du spørgsmål til gamle lån til betaling af ejendomsskat (fra før november 2023) kan du kontakte Næstved Kommune, Opkrævningen, på telefon 5588 5576

  Har du spørgsmål til nye lån (optaget efter november 2023) skal du henvende dig til SKAT på telefon 7222 1818 eller via SKAT's hjemmeside

  De nye boligskatteregler sikrer, at du som boligejer ikke kommer til at betale mere i ejendomsskat i 2024 med de nye skatteregler, end du skulle have betalt med de gamle regler.

  Hvis skatten stiger, kan du indefryse stigningen med et lån

  Læs mere om Indefrysningslån på Vurderingsstyrelsens hjemmeside

  Næstved Byråd har den 19.12.2023 truffet beslutning om, at Næstved Kommune ikke længere vil medvirke til salg af ejendomme i fri handel, hvor kommunens pant ikke bliver fuldt indfriet. 

  Tidligere har Næstved Kommune i visse tilfælde accepteret, at borgere kunne sælge deres ejendom, hvori Næstved Kommune har pant (skadesløsbreve/pantebreve), uden kommunen blev fuldt dækket af sit pant ved salget. Det har været på baggrund af en henvendelse fra borgerne og beroet på en konkret og individuel vurdering af situationen. I forbindelse med, at Skattestyrelsen fra og med 2024 har overtaget administration af lån til ejendomsskat, er denne praksis nu nedlagt. 

  Næstved Kommune kan derfor fremover ikke medvirke til sagsbehandling og salg af nødlidende ejendomme i henhold til byrådets beslutning. 

  Boligejere får besked om grundskylden for 2021-23

  Fra april 2024 får mange boligejere nye ændrede ejendomsskattebilletter for skatteårene 2021-23.

   

  Grundskyld på et foreløbigt grundlag

  Da grundskylden for 2021, 2022 og 2023 blev beregnet, var 2020-vurderingen for ejerboliger endnu ikke klar. Derfor er grundskylden for disse år i første omgang blevet opkrævet på et midlertidigt grundlag. Nu udsender vurderingsmyndighederne løbende de nye vurderinger pr. 1. januar 2020 til boligejerne. På den baggrund beregnes den endelige skat på baggrund af 2020-vurderingen af kommunen og grundskylden for 2021, 2022 og 2023 efterreguleres.

   

  Efterregulering af grundskyld: Ny ejendomsskattebillet fra kommunen

  Når kommunen har beregnet den endelige grundskyld på baggrund af 2020-vurderingen, sender kommunen en ny ejendomsskattebillet for hvert af skatteårene 2021-2023. Til og med 2023 var der skatteloft på grundskylden, der begrænser, hvor meget den kan stige hvert år. Da langt de fleste boligejere er tilmeldt indefrysningsordningen for grundskyld, vil eventuelle stigninger også typisk blive indefrosset, så du først skal betale, når du sælger boligen. Det betyder, at 2020-vurderingen får begrænset økonomisk betydning for de fleste boligejere.

  Sådan beregner vi din grundskyld for årene 2021-2023 (vurderingsportalen.dk)

   

  Har du købt eller solgt for nyligt? Vær opmærksom, når grundskylden bliver efterreguleret

  Det er den aktuelle ejer, der får en eventuel opkrævning eller penge tilbage, når kommunen efterregulerer grundskylden for 2021-2023 på baggrund af 2020-vurderingen. Vi opfordrer til, at du tjekker købsaftalen, hvis du er ny ejer og har fået en opkrævning fra kommunen på grundskyld for en periode, hvor den tidligere ejer ejede ejendommen. Det samme gælder tidligere ejer, hvis kommunen har udbetalt overskydende grundskyld til den nye ejer.

  Ny ejer efter 1. januar 2021: Efterregulering af grundskyld (vurderingsportalen.dk)

   

   

   

   

   

   

   

  Kontakt

  Center for Koncernservice

  Send digital post (kræver MitID)