Ud i naturen

Der er mange muligheder for at komme ud og få frisk luft og motion og samtidig nyde naturens gratis glæder i Næstved Kommune.

Mand og kvinde, som går tur ved Glumsø

Indhold

  Næstved Kommune er ganske særlig, da vi arealmæssigt er Sjællands største kommune. Det betyder, at du uanset om du vender blikket mod nord, syd, øst eller vest, kan se kommunens mange naturskatte.

  Du kan fx tage en tur til Karrebæksminde og springe i bølgerne ved én af Danmarks bedste badestrande. Mærke fortiden under dine fødder ved Holmegaard Mose. Gå en tur i én af vores mange skove, cykle langs Fodsporet eller opleve dele af landets smukkeste natur på en kanotur på Susåen.

  Friluftsguiden

  På hjemmesiden Friluftsguiden får du overblik over kommunens friluftsmuligheder samlet på ét kort. Her er alt, der er værd at vide om oplevelser, friluftsfaciliteter, ruter til vandring, cykling, ridning og sejlads og meget mere - ikke bare i Næstved Kommune, men også resten af Sjælland, Møn og Lolland-Falster.

  Læs om Friluftsguiden her.

  Sejlads

  Hvis du vil opleve Næstved Kommune til vands, er der flere muligheder.

  Tag på kano- eller kajaktur på Susåen, hvor du blandt andet kan opleve de markante terrænformer, som blev formet for omkring 15.000 år siden af is og smeltevand ved udgangen af sidste istid. Ruten langs Susåen byder samtidig på et rigt og varieret plante- og dyreliv, som er ideelt for intense naturoplevelser, hvor du har mulighed for at opleve dyrene og naturen helt tæt på.

  Læs om reglerne for sejlads med kano og kajak her (pdf).

  Du kan også sejle en tur i båd eller med vandscooter. Du skal dog være opmærksom på, at der er særlige regler for sejlads, som er til for at beskytte fuglelivet og de mange badegæster. Du kan læse om reglerne her.

  Læs om reglerne for sejlads med motor her (pdf).

  Læs om reglerne for sejlads med sejl her (pdf).

  Vandreruter

  Du må som hovedregel gå på alle veje og stier, hele døgnet og hele året – også selv om de er private. Langs vores kyster er der offentlig adgang i vandkanten og i offentlige skove, må du også gå uden for veje og stier.

  I private skove og på udyrkede arealer, må færdslen kun ske mellem kl. 6 og solnedgang.

  Midlertidig lukning af veje og stier kan ske ved jagt eller intensivt landbrugsarbejde, hvilket betyder, at der skal være fare for gæsterne, for at det kan begrunde en kortvarig midlertidig lukning. Ejeren skal selv sørge for skiltning ved midlertidig lukning. Kommunalbestyrelsen kan dog helt eller delvist tilsidesætte et forbud mod gående og cyklende færdsel for de gennemgående vejes og stiers vedkommende.

  Det er vigtigt, at du tager hensyn til privatlivets fred og ikke holder hvil tæt ved beboelse, ligesom du selvfølgelig tager dit eventuelle affald med dig, så det ikke ligger i naturen.

  Hunde skal som hovedregel føres i snor.

  Få inspiration til vandreturen

  Læs mere om området omkring Tystrup sø på Naturstyrelsens hjemmeside.

  Læs mere om Fodsporet på Naturstyrelsens hjemmeside

  Find mere info om Sjællandsleden her.

  Enø Lejren

  Den tidligere Feriekoloni på Enø, der ligger på Enø Kystvej 300, hedder nu Enø Lejren.

  Næstved Kommune ejer lejren, og der er stiftet en venneforening med en bestyrelse, der i samarbejde med Næstved Kommune har renoveret bygningerne og ryddet op på grunden. Der er således etableret et madpakkehus og toilet, og i perioden fra påske til efterår er der et indendørs shelter, hvor det er muligt at overnatte et par nætter. Desuden er der planer om et formidlingsrum, hvor Enø Lejrens historie og Overdrevets fugle-, dyre- og planteliv vil blive vist.

  Venneforeningen udsender med jævne mellemrum et nyhedsbrev, der fortæller om nye tiltag og arrangementer.

  Toilet og shelter lukkes om vinteren, da der bliver lukket for vandet umiddelbart efter efterårsferien.

  Der er offentlig adgang på cykel og til fods fra vendepladsen/p-pladsen ved Draget – enten langs stranden eller på grusvejen, der fører direkte ud til lejren. Fra lejren er der adgang til stranden.

  Bygningerne skal blandt andet bruges af Næstved Kommunes institutioner, men der er også offentlig adgang til at benytte Enø Lejrens faciliteter.

  Det er gratis at være medlem af Venneforeningen.

  Fishing Zealand

  Fishing Zealand er en organisation, der indtil videre består af 12 kommuner på Sjælland, der i samarbejde med interesseorganisationer som eksempelvis lystfiskerforeninger, turismeorganisationer og uddannelsesinstitutioner, kan se et fælles potentiale i at fremme lystfiskerturismen.

  To gange om året bliver der afholdt et børne/familiearrangement ved den fritlagte Suså. Arrangementet bliver kaldt Street Fishing, og det foregår i starten af påsken og i skolernes efterårsferie. Dette arrangement er gratis at deltage i, og Fishing Zealand står for madding og lånegrej.

  Læs mere på Frishing Zealand her.

  Kontakt

  Center for Plan og Miljø

  Telefon 5588 6190

  Send digital post (kræver nemid)