Gå til hovedindhold

Ud i naturen

Der er mange muligheder for at komme ud og få frisk luft og motion og samtidig nyde naturens gratis glæder i Næstved Kommune.

Mand og kvinde, som går tur ved Glumsø

Indhold

  Næstved Kommune er ganske særlig, da vi arealmæssigt er Sjællands største kommune. Det betyder, at du, uanset om du vender blikket mod nord, syd, øst eller vest, kan se kommunens mange naturskatte.

  Du kan fx tage en tur til Karrebæksminde og springe i bølgerne ved én af Danmarks bedste badestrande. Mærke fortiden under dine fødder ved Holmegaard Mose. Gå en tur i én af vores mange skove, cykle langs Fodsporet eller opleve dele af landets smukkeste natur på en kanotur på Susåen.

  Du må som hovedregel gå på alle veje og stier, hele døgnet og hele året – også selv om de er private. Langs vores kyster er der offentlig adgang i vandkanten og i offentlige skove, må du også gå uden for veje og stier.

  I private skove og på udyrkede arealer, må færdslen kun ske mellem kl. 6 og solnedgang.

  Hunde skal som hovedregel føres i snor.

  Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen har opdateret en tidligere folder om borgernes adgang til naturen.

  Læs folderen via Miljøstyrelsens hjemmeside på linket herunder:

  Folder om at naturen må gerne må betrædes (Udgivet af Miljøstyrelsen juli 2020)

  Vi vil skabe en sammenhængende overordnet grundstruktur i form af et blåt og grønt netværk af ruter på land og til vands. Kommunen sikrer grundstrukturen, som foreninger, borgere, virksomheder mef flere kan koble sig på med friluftsaktiviteter i bred forstand - også af kommerciel karakter.

  Trolderuten er én i rækken af nye vandreruter, som er blevet til gennem kommunens nye Friluftsstrategi.

  Trolderuten følger Danmarks største ås fra stationen og centrum i Næstved til Mogenstrup.

  Den ca. 12 km lang. Når du går Trolderuten, går du i sporene af én af de mest markante fortællinger om Næstved og vores trolde. Ovenikøbet går du i et helt unikt grønt område, som er skabt af istiden. Der er en fantastisk udsigt med det højeste punkt 55 meter over havet. Åsen har en bredde på op til 600 meter og en længde på ca. 10 kilometer.

  Ruten er skiltet hele vejen og forløber primært på grusstier og trampestier af jord, men der er også korte stykker med asfalt. Tryk F5 for at se kortet korrekt.

  Midlertidig lukning af veje og stier kan ske ved jagt eller intensivt landbrugsarbejde, hvilket betyder, at der skal være fare for gæsterne, for at det kan begrunde en kortvarig midlertidig lukning. Ejeren skal selv sørge for skiltning ved midlertidig lukning. Kommunalbestyrelsen kan dog helt eller delvist tilsidesætte et forbud mod gående og cyklende færdsel for de gennemgående vejes og stiers vedkommende.

  Det er vigtigt, at du tager hensyn til privatlivets fred og ikke holder hvil tæt ved beboelse, ligesom du selvfølgelig tager dit eventuelle affald med dig, så det ikke ligger i naturen.

  Få inspiration til vandreturen

  Klik her for at læse mere om området omkring Tystrup sø på Naturstyrelsens hjemmeside

  Klik her for at læse mere om Fodsporet på Naturstyrelsens hjemmeside

  Klik her for at finde info om Sjællandsleden

  Friluftsguiden

  På hjemmesiden Friluftsguiden får du overblik over kommunens friluftsmuligheder samlet på ét kort. Her er alt, der er værd at vide om oplevelser, friluftsfaciliteter, ruter til vandring, cykling, ridning og sejlads og meget mere - ikke bare i Næstved Kommune, men også resten af Sjælland, Møn og Lolland-Falster.

  Læs om Friluftsguiden her.

  Sheltere

  Der er shelter i Næstved Kommune, som kræver booking for at sikre sig, at den er fri, når man ankommer og vil overnatte.

  Du kan følge nedenstående link og oprette dig som bruger og dernæst kan du booke en shelter. På den måde, er du sikker på, at du kan overnatte i den eller ikke bliver sendt væk af andre, som har booket den.

  https://foreningsportalen-naestved.kmd.dk/

  Enø Lejren

  Den tidligere Feriekoloni på Enø, der ligger på Enø Kystvej 300, hedder nu Enø Lejren.

  Næstved Kommune ejer lejren, og der er stiftet en venneforening med en bestyrelse, der i samarbejde med Næstved Kommune har renoveret bygningerne og ryddet op på grunden. Der er således etableret et madpakkehus og toilet, og i perioden fra påske til efterår er der et indendørs shelter, hvor det er muligt at overnatte et par nætter. Desuden er der planer om et formidlingsrum, hvor Enø Lejrens historie og Overdrevets fugle-, dyre- og planteliv vil blive vist.

  Venneforeningen udsender med jævne mellemrum et nyhedsbrev, der fortæller om nye tiltag og arrangementer.

  Toilet og shelter lukkes om vinteren, da der bliver lukket for vandet umiddelbart efter efterårsferien.

  Der er offentlig adgang på cykel og til fods fra vendepladsen/p-pladsen ved Draget – enten langs stranden eller på grusvejen, der fører direkte ud til lejren. Fra lejren er der adgang til stranden.

  Bygningerne skal blandt andet bruges af Næstved Kommunes institutioner, men der er også offentlig adgang til at benytte Enø Lejrens faciliteter.

  Det er gratis at være medlem af Venneforeningen.

  Sejlads

  Hvis du vil opleve Næstved Kommune til vands, er der flere muligheder.

  Tag på kano- eller kajaktur ved Karrebæk og Dybsø Fjord, hvor der er et rigt fugleliv og populære strande.

  Klik her for at læse om reglerne for sejlads med kano og kajak på havet

  Få steder kan du også sejle med båd, bræt eller vandscooter. Klik på kortet til højre på siden, for at se hvor du må sejle. Reglerne for sejlads er til, for at beskytte fuglelivet og de mange badegæster. Du kan læse om reglerne her.

  Klik her for at læse om reglerne for sejlads med motor på havet

  Klik her for at læse om reglerne for sejlads med sejl på havet

  Fishing Zealand

  Fishing Zealand er en organisation, der indtil videre består af 12 kommuner på Sjælland, der i samarbejde med interesseorganisationer som eksempelvis lystfiskerforeninger, turismeorganisationer og uddannelsesinstitutioner, kan se et fælles potentiale i at fremme lystfiskerturismen.

  To gange om året bliver der afholdt et børne/familiearrangement ved den fritlagte Suså. Arrangementet bliver kaldt Street Fishing, og det foregår i starten af påsken og i skolernes efterårsferie. Dette arrangement er gratis at deltage i, og Fishing Zealand står for madding og lånegrej.

  Læs mere på Frishing Zealand her.

  Skove

  Næstved Kommune og staten har etableret seks nye skov- og naturområder. Der er tale om store arealer på i alt 330 hektar, som ligger omkring Næstved by.

  De tre første skov- og naturområder er lavet på kommunal jord, som så er overdraget til staten. Staten har betalt for anlæggelsen af de nye skov- og naturområder og står for skovenes fremtidige drift og vedligeholdelse. Som led i aftalen har staten opkøbt supplerende arealer i tilknytning til skovområderne for 20 mio. kr. Naturstyrelsen har opkøbt private arealer ved Even (5 hektar), Fælleseje (35 hektar), Ladby (37 hektar) og Rønnebæk øst (36 hektar). Der er således skabt ca. 330 hektar med nye skov- og naturområder som følge af aftalen.

  Offentlige skove - som vi ikke har ret mange af på Sydsjælland - adskiller sig fra private skove ved at være åbne for alle på alle tider af døgnet og alle tider af året. Der er altså meget større muligheder for at bruge offentlige skove, end der er for at bruge de private skove i kommunen.

  Offentlige skove:

  • Har åbent hele døgnet, hver dag hele året.
  • Du må færdes overalt til fods og cykle på alle veje og stier
  • Du må færdes til hest på asfalt og grusstier, hvis disse er bredere end 2,5 m.
  • Du må plukke blomster, bygge huler, klatre i træer - nogle steder må du også overnatte i telt.
  • Har naturen og det rekreative som sit vigtigste mål.

  Private skove:

  • Er lukkede mellem solnedgang og solopgang og kan lukkes ved jagt og skovarbejde.
  • Ophold skal foregå på stier og veje.
  • Du må ikke plukke blomster, bygge huler eller andre af de punkter, som er nævnt under statsskove.
  • Etableres med henblik på skovproduktion og jagt.

  Der går nogle år, inden skovene ligner det, de fleste af os forbinder med skove, men allerede nu kan du bruge stierne i områderne rekreativt. Der er også etableret borde, bænke, naturlegepladser, motionsstier og meget mere.

  I vådområderne vil naturen hurtigt indfinde sig, og når træerne er mandshøje 4-5 år efter plantning, vil man fra da af have et indtryk af, at man færdes i en skov.