Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Makerspace Næstved slår dørene op med stor åbningsfestival

Giv den gamle plasticpose nyt liv som pung lavet af plasttekstiler, 3D-print en skulptur af din hund eller lær at programmere en robot til at bevæge sig igennem en bane. Det er kun fantasien, der sætter grænser i Næstveds nye, kreative værksted Makerspace, der åbner den 8. og 9. september.

05. sep. 2023

Indhold

  Martin Krogh Mattuck har sved på panden, for om få dage skal Makerspace Næstved nemlig indvies.

  Og forventningerne er store:  Makerspace er et nyt kommunalt tilbud, som skal skabe en fælles makerkultur for børn, unge og voksne i dagtilbud, på skolerne, i uddannelsesinstitutionerne og i fritiden. En kultur, hvor alle bliver fortrolige med at arbejde eksperimenterende med analoge teknikker og digitale teknologier.

  Martin er ansat som makerkonsulent og har ansvaret for at opbygge og drive det centrale makerspace, så det kommer flest mulige borgere til gavn.

  - Makerspace Næstved skal være et samlingssted og en smeltedigel, hvor borgere i alle aldre, kunstnere, kulturfolk, institutioner og virksomheder kan mødes omkring kreativitet, det legende og det skabende – med processerne og læringen som omdrejningspunkt, fortæller makerkonsulent Martin Krogh Mattuck og fortsætter:

  - Om nogle år er Makerspace Næstved forhåbentlig en helt integreret og central del af de kulturelle tilbud i kommunen og et helt naturligt valg, når man gerne vil være kreativ med sine børn en lørdag formiddag eller bare mødes med andre omkring det at skabe en aften i løbet af ugen.

  Det er en donation fra VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN, som har gjort etableringen af Makerspace Næstved mulig.

  To dage med åbningsfestival

  Fredag d. 8. september er dagtilbud, folkeskoler og ungdomsuddannelser inviteret med til den officielle indvielse med taler, workshops og masterclasses. (Se programmet herunder)

  Alle er inviteret med lørdag d. 9. september, hvor der vil være indendørs og udendørs aktiviteter. Det er muligt bare at kigge forbi helt kort, at deltage i en workshop på en times tid eller at arbejde hele dagen med lasercutter eller 3D print under kyndig vejledning af medarbejdere og frivillige i Makerspace Næstved.

  - Vi har valgt at kalde det en åbningsfestival, fordi man kan gå rundt og se på alle de mange muligheder, der er i Makerspace. Det er ligesom til en musikfestival, hvor man nogle gange går direkte efter hovednavnet, men ender med at stå ved en lille scene i tre timer med en ukendt kunstner. Her er det bare at gå mellem robotworkshoppen, tekstiltryk, chokoladestøbning, vandbaner eller at lade sig lokke af masterclasses, fortæller makerkonsulent Martin Krogh Mattuck.

  - Vi håber på at se en masse glade og nysgerrige borgere. Vi lover, at alle kommer hjem med nogle unikke oplevelser, og så satser vi selvfølgelig på, at gæsterne får blod på tanden og kommer igen, siger makerkonsulenten, der glæder sig til åbningen.

  Det er gratis at deltage. Makerspace Næstved ligger i VUC-bygningen med indgang fra Munkebakken, Teatergade 23, 4700 Næstved.

  Programmet opdateres løbende og kan ses på www.naestved.dk/makerspace og på Facebook ”Makerspace Næstved”.

  Frivillige som medskabere af Makerspace Næstved

  Hos Makerspace Næstved kan man fremstille næsten alt ved hjælp af både digitalt og analogt styrede maskiner og værktøjer.

  - I knapt et år har vi været i gang med at udvikle et sted, hvor alle kan komme hjem med noget og bidrage med noget. Nu glæder vi os til at åbne dørene og fortsætte udviklingen med nye input fra borgerne og vores samarbejdspartnere. Alle kan være med til at skabe Makerspace, fortæller makerkonsulent Martin Krogh Mattuck.

  Alle borgere i Næstved Kommune kan gratis bruge Makerspace, som fra den 13. september har åbent værksted hver onsdag kl. 16 til 21. Der vil løbende blive udbudt kurser i at betjene lasercutter, 3D printer, folieskærer og øvrige tilgængelige teknologier. Makerkonsulent Martin Krogh Mattuck og medhjælper i Makerspace tekstildesigner Anna Søe vil være til stede sammen med frivillige borgere.

  Nogle af dem, som allerede har taget Makerspace til sig, er 27-årige Oliver Winkel, der har været med til at lave podcaststudiet, og som elsker alt ved Makerspace. En anden er Emilie Jørgensen, der har været med til at teste mulighederne i Makerspace i foråret som underviser på et hold fra Ungdomsskolen.

  I løbet af foråret har der været fire borgerworkshops, hvor engagerede borgere har været med til at etablere og udvikle Makerspace Næstved. I den forbindelse er der også skabt en brugergruppe af frivillige, som glæder sig til at være med og hjælpe andre.

  Donationen fra VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN er givet til projektet ”Makerspace – kreative design- og læringslaboratorier”, som udover etableringen af et centralt Makerspace i Næstved midtby også støtter etableringen af Makerspaces på alle Næstveds folkeskoler samt kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i en 3-årige periode. 

   

  Program for officiel åbning og fernisering fredag d. 8. september

  Fredag d. 8. september er der åbningsprogram i Makerspace Næstved for børn i dagtilbud, elever fra folkeskoler og elever fra ungdomsuddannelser kl. 10-16. 

  Kl. 10.00-12.00 børn fra Dagtilbud arbejder i workshops.

  Kl. 12.00-14.00 elever fra folkeskoler arbejder i workshops.

  Workshops for dagtilbud og skole:

  • Kalejdoskoper
  • Konstruktion af vandbane
  • Fartøjer til vandbane
  • Stop Motion
  • Plastupcycling

  Kl. 12.00-13.00 afvikles officiel åbning v. Børne- og Uddannelsesudvalget samt Kultur- og Idrætsudvalget. Efter en fælles velkomst for inviterede gæster og samarbejdspartnere holder udvalgsformand Lars Hoppe Søe og udvalgsformand Andreas Pourkamali åbningstale kl. 12.40 og kunstværket indvies.

  Kl. 14.00-16.00 er elever fra ungdomsuddannelser i masterclass v. Hans Peter Haastrup-Nielsen fra Fablab Zealand, i workshop med kunstner Sofia Unger eller i designproces med folieskærer v. Martin Krogh og Anna Søe.

  Program for åbningsfestival den 9. september

  Programmet for lørdag den 9. september er omfattende og opdateres løbende. Det kan ses på www.naestved.dk/makerspace og på Facebook ”Makerspace Næstved”.