Gå til hovedindhold

Oplev Den grønne ring omkring Næstved

I Næstved er naturen helt tæt på. Den grønne ring giver alle nem adgang til et skov- og naturområde tæt på deres job eller hjem. Som borger og besøgende har du masser af muligheder for at opleve helt særlige naturområder.

Slide image
Slide image
Slide image

    Hvor stiger du på?

    Guide til 5 landemærker, hvor du kan begynde din tur omkring Den grønne ring. 

    Bag om Den grønne ring

    Når du bor i Næstved, er du i bogstaveligste forstand omringet af naturen. Skov og naturområder danner en grøn cirkel rundt om Næstved bymidte, så selvom du bor i byen, er der ikke langt til det nærmeste skovområde. 

    Hvordan gik det til?

    ”Den grønne ring omkring Næstved skaber mere natur og mere sammenhængende natur tæt på, hvor folk bor. Alle har let adgang til at dyrke friluftsliv og opleve naturen i de fantastiske landskaber omkring Næstved.”

    Michael Krogh, projektleder for skovrejsningen omkring Næstved

    8 nye skov- og naturområder forbindes af Den grønne ring

    Du kan vælge at besøge Even Skov, Fælleseje Skov, Ladby Skov, Vridsløse Skov, Rønnebæk Søskov, Rønnebæk Fælled og Hovedmose Vænge.
    Har du styr på, hvor de ligger?

     

    Podcast: Den grønne ring omkring Næstved

    5 podcast afsnit giver dig inspiration til, hvad du kan opleve i naturen på Den grønne ring omkring Næstved. Lyt med og få naturen tættere på.

    I podcasten tager vært Hanne Heunicke dig med ud på ruten i selskab med natureksperter fra byen. Du får inspiration til, hvad du kan opleve, se og høre langs Den grønne ring og masser af viden om, hvad der skal til for at genskabe naturen og give planter og dyr plads til at trives.

    Podcasten er produceret for Næstved Kommune af Heu Kommunikation.

     

    1. Naturen har fået mere plads

    Vi går på den sydøstlige del af Den grønne ring omkring Næstved By. Fra Ydernæs ved Svingbroen langs Rønnebæk til Åsen og Fruens Plantage. Projektleder Michael Krogh i Team Vand og Natur i Næstved Kommune har spillet en afgørende rolle i tilblivelsen af Den grønne ring, der genskaber naturen omkring byen. Han viser vej og fortæller om processen og tankerne bag det årelange projekt med at udvikle en ring af skov- og naturområder omkring Næstved By. Resultatet er en 32 km lang, grøn bymur, skabt af både nyanlagt og historisk natur.


    Det er vinter, og langs ruten fra Ydernæs til Åsen møder vi flere af de naturbevarende projekter, som Den grønne ring hjælper til med at spire frem, og hvor naturen har fået mere plads. Projektet er et stort bidrag til flere levesteder for dyr og planter og masser af muligheder i det fri helt tæt på byen og på dig!

    2. Børn i naturen

    Vi går på Den grønne ring ved Åsen og søerne ved Fruens Plantage og Kalbyrisskoven. Christian Peter Mørkehøj Hansen er naturvejleder i Næstved Kommune og fortæller om aktiviteter for børn i naturen, skove og vandhuller. Vidste du, at skovmyrer har en syrlig smag og faktisk er en lækker spise? Eller at edderkopper smager af hasselnød?


    Det er forår, og alting begynder at spire – ikke mindst på Den grønne ring, som er en 32 km lang ring af skov- og naturområder omkring Næstved By. Naturvejlederen guider hvert år 2.500 børn fra Næstved Kommune til at gå på opdagelse i naturen, og i denne episode finder børn fra 0.D på Kildemarksskolen insekter, der lever i vandløbene. Vi møder skøjteløberen, guldsmedelarven, vandkalvelarven med de kæmpe tænder (!), vandbænkebideren, mosesneglen, haletudsen og meget andet. Vi kommer også en tur ind i skoven, og Christian Peter Mørkehøj Hansen fortæller om, hvad vi kan spise i naturen.


    Du får idéer til, hvordan du giver børn timevis af sjov i naturen omkring Næstved. Alt, det kræver, er et net og en hvid vaskebalje.

    3. Med fuglenørder i felten

    Vi tager på fugletur på Den grønne ring ved Rønnebæk med Rasmus Momme, forperson for DOF UNG (Dansk Ornitologisk Forening), som er vokset op i Næstved Kommune og kender de gode steder at se og lytte til fugle. Han er selverklæret naturnørd og har, siden han var 12 år, haft en helt særlig interesse i fugle. Med andre ord er Rasmus Momme en erfaren fuglekigger, eller ”birder”, som det hedder blandt entusiaster.


    Det er sommer, og vi går ud for at se de mange småfugle, som er i gang med at yngle. Ruten går fra Rønnebæksholm kunsthal, ud til Rønnebæk og derfra langs med Kalbyris Skoven i den østlige del af Næstved. Markstierne her har et varieret planteliv og derfor lever her også mange slags insekter og mange slags fugle.

    Du får også Rasmus’ anbefalinger til, hvor du kan finde gode steder at kigge på fugle, og hvornår på året, du har størst chancer for at se dem. Få også svar på, om du må tage en fugleunge op, hvis du møder en.

    4. Sommerfugle og insekter

    Vi går på Den grønne ring og begynder turen ved Vridsløse Kirkeruin i Næstved Nord. Naturvejleder i Næstved Kommune Christian Peter Mørkhøj Hansen guider os, og vi taler om sommerfugle og insekter.

    Det er sensommer, og vi bevæger os vestpå ad ringen, hvor den smukke udsigt over Næstved By gør indtryk. Fra naturen omkring Vridsløse kan Karrebæk Fjord skimtes i det fjerne, og her zoomer naturvejlederen ind på de mindre dyr, vi kan finde i det høje græs. Hvor hurtigt flyver en guldsmed, og spiser edderkoppehunnen virkelig hannen?

    Som naturvejleder har Christian hvert år 2.500 børn fra skolerne i Næstved Kommune med på opdagelse i naturen. Han giver tips til, hvordan du kan tage billeder af de sommerfugle, du møder, og hvordan vi indretter naturen omkring os for at skabe gode forhold for sommerfuglene i Danmark.

    5. Træer og vores nye skove

    Vi tager på skovtur med projektleder Michael Krogh i Team Vand og Natur i Næstved Kommune, som fortæller om træer og skove, og hvordan man har plantet de nu 8 skove, der forbindes af Den grønne ring. Resultatet er en 32 km lang, grøn bymur, skabt af både nyanlagt og historisk natur.


    Det er efterår, og vi går først fra skovene ved Kalbyrisvej øst for byen og nordpå til den nye bydel bag Stenlængegård, hvor den yngste skov, Klimaskoven, skyder op. Vi springer videre sydvest på til den ældste af de nye skove. Even skov, der ligger bag Digtervejens skole, og hvor der også er anlagt en hundeskov og naturlegeplads.


    Michael har i årevis stået i spidsen for Næstved Kommunes arbejde med at udvikle en ring af skov- og naturområder omkring Næstved By. Han deler sin viden om træernes betydning for både mennesker, flora og fauna, og hvordan man genskaber naturen. Han fortæller også, hvordan alle 8 skove, deres trætyper og stisystemer på baggrund af grundige analyser er tilrettelagt sammen med lokalområdets borgere, foreninger, lokalråd og grønne interesseorganisationer.

    Historien bag Den grønne ring

    Næstved Kommune har etableret 8 nye skov- og naturområder til byens borgere og besøgende. Områderne er skabt i samarbejde med Naturstyrelsen, Klimaskovfonden og Banedanmark. Store arealer på i alt 350 hektar, som ligger omkring Næstved by.

    Fundamentet for den grønne ring blev lagt i 2007 i en aftale mellem Næstved Kommune og Miljøministeriet.

    De offentlige skov- og naturområder er placeret, så de sammen med de private skove og eksisterende naturområder danner en grøn ring af rekreative muligheder omkring byen.

    Kommunen har lagt 214 hektar jord til ringen og har anlagt cykel og gangsti, som forbinder skovområderne hele vejen rundt om Næstved – derfor navnet ”Den grønne ring”.


    Få hele historien

    Du kan få hele historien i podcasten om Den grønne ring. Projektleder Michael Krogh fortæller i episode 1 om tilblivelsen af Den grønne ring. 

    Mere skov – og mere på vej

    De fleste af skovene er plantet af Naturstyrelsen, som også står for skovenes fremtidige drift og vedligeholdelse.

    De tre første skov- og naturområder er lavet på kommunal jord, som så er overdraget til Naturstyrelsen. Som led i aftalen har Miljøstyrelsen opkøbt supplerende arealer i tilknytning til skovområderne for 20 mio. kr. til skovrejsning.
    Naturstyrelsen har opkøbt private arealer ved Even (5 hektar), Fælleseje (35 hektar), Ladby (37 hektar) og Rønnebæk øst (36 hektar).

    I 2023 fik Næstved Kommune støtte fra Klimaskovfonden og Banedanmark til yderligere 40 hektar skov- og naturområde ved Stenlængegård. Næstved Kommune passer denne skov.

    Kommunen har planlagt yderligere 5 skove. 2 af de nye skove ligger som en del af Den grønne ring. En ny, kommunal skov ved Gelsted forventes indviet i sommeren 2025.


    Få hele historien

    Du kan få hele historien i podcasten om Den grønne ring. Projektleder Michael Krogh fortæller i episode 1 om tilblivelsen af Den grønne ring.

    Skove skabt i fællesskab

    Entusiastiske borgere i og omkring Næstved, unge som ældre, har været med i planlægningen af de nye og varierede skov- og naturområder. Alle nye skove er nemlig skabt sammen med lokalområdets borgere, foreninger, lokalråd og grønne interesseorganisationer.

    Mange børn har plantet træer i det, der nu udgør Den grønne ring om byen, og som nu gror op. Nye søer og fritlagte bække har set dagens lys. Tilsammen er det et stort bidrag til flere levesteder for dyr og planter og masser af muligheder i det fri helt tæt på dig.

    Resultatet må du selv ud at opleve enten til fods, på cykel eller til hest.


    Få hele historien

    Du kan få hele historien i podcasten om Den grønne ring. Projektleder Michael Krogh fortæller i episode 1 om tilblivelsen af Den grønne ring. 

    Vælg din favoritrute på Den grønne ring

    Du kan koble dig på Den grønne ring lige, hvor du vil. 

    Er det svært at vælge? Så giver vi dig 5 forslag til, hvor du kan begynde turen.

    1. Vridsløse Kirkeruin

    Indstil GPS’en efter Vridsløsevej 14 i udkanten den lille landsby Vridsløse nord for Næstved. Her kan du parkere på græsarealet ved siden af resterne af en kirke, som omkring år 1000 blev opført i træ og siden blev udskiftet med en stenkirke i granit og kalksten fra Faxe. Her krydser Den grønne ring ”Glasruten”, som du kan følge nordpå til Holmegaard Værk. Begiver du dig sydvest på, møder du naturlegepladsen og naturbasen Øllebjerg med overdækket madpakkehus og bålhytte.


    Hør mere om området omkring Vridsløse i podcast episode 4. 

    Billede af en klokkefrå (Bombina bombina)

    2. Næstved Kaserne

    Sigt efter Kasernevej 1, hvor du også kan parkere eller samle ”tropperne”, du vil på tur med. Herfra kan du vælge at vandre, cykle eller ride nordpå mod Stenlængegårdkvarteret eller sydpå mod Rønnebæksholm.
    På ruten mod Rønnebæksholm har kommunens biologer gravet 22 nye vandhuller for at redde den meget sjældne klokkefrø (Bombina Bombina). Sammen med Naturrytterne har kommunen også etableret rideruten Husarstien.


    Hør mere om området ved Rønnebæk i podcast episode 3, ”Med fuglenørder i felten”.

    3. Fruens Plantage

    Begynd turen ved Fruens Plantage, hvor der på Ny Præstøvej 304 er parkering. Mod nord kan du udforske naturen omkring historiske Rønnebæksholm, der er Næstveds kunsthal.
    Besøg udstillinger, caféen, Herregårdshaven og den musiske naturbase og legeplads, hvor børn og barnlige sjæle kan eksperimentere med lyde og melodier. Eller gå på opdagelse i den urørte skov på Fruens Plantage, som blev fredet i 1940. Det er den sidste urørte del af Danmarks største ås, Mogenstrup Ås. Her krydser Den grønne ring ”Trolderuten”, som du kan følge sydøst på til Mogenstrup eller modsat – ind mod centrum og Næstved Station. Ikke langt fra parkeringen finder du naturbasen Fruens Ly med shelters og bålhytte.


    Hør mere om Fruens Plantage i podcast episode 1, ”Naturen har fået mere plads”.

    4. Even Skov

    Lad oplevelsen begynde og parkér evt. dit transportmiddel ved Lille Næstved Skole, Karrebækvej 80. Even Skov ligger bag skolen og er fra 2009. Det er den første af de nyrejste skove omkring byen, og her er også anlagt en hundeskov og en naturlegeplads. Den grønne ring laver her i området en sløjfe ned i den fine Even Ådal. Even Å har før kanalen løbet parallelt med Susåen det sidste stykke ud i fjorden ved Ydernæs.


    Hør mere om Even skov i podcast episode 5, ”Træer og vores nye skove”.

    5. Klimaskoven ved Stenlængegård

    I den nordøstlige del af Næstved skyder Klimaskoven op. Du kan parkere eller begynde turen lige før Kalbyrisvej 170. Skoven er plantet i 2023 for at binde CO2 og for at skabe nye rekreative muligheder i den nye bydel Stenlængegård og omkring svømmehallen. Den er finansieret af Klimaskovfonden og Banedanmark og skal være en del af et stort bynært naturområde med enge, vandløb, mose og vandhuller.


    Hør mere om Klimaskoven i podcast episode 5, ”Træer og vores 8 nye skove”, og om børneaktiviteter omkring vandhullerne langs Den grønne ring i podcast episode 2, ”Børn i naturen”.

    Mere om naturen i Næstved Kommune