Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

To sogne stemmer om 11 forslag

Vær med til at stemme om, hvordan 200.000 kr. skal bruges til at skabe lokal udvikling. Sådan lyder tilbuddet til borgerne i Holme-Olstrup og Toksværd, der nu skal stemme om, hvordan pengene i Næstved Kommunes første forsøg med borgerbudget skal fordeles.

16. aug. 2021
Person der indsender sit forslag

Indhold

    Alle borgere i Holme-Olstrup og Toksværd Sogne kan putte lokal udvikling for 200.000 kroner i en virtuel indkøbskurv. De projekter, der bliver puttet i kurven flest gange, bliver i sidste ende til virkelighed.

    Den store interesse for forsøget med borgerbudget er resulteret i 11 konkrete projekter, der nu er til afstemning.

    Nogle forslag har fokus på at styrke sammenhold og fællesskab i området – f.eks. ’Foreningernes Dag’ og ’Ryste-sammen børneteater’. Andre ideer er etablering af faciliteter – f.eks. ’Hundeskov’ og ’Redskaber til børn’ i Holme-Olstrup og ’Udendørs bordtennisbord’ og ’Fornyelse af legeplads i Toksværd’. Alle ideer kan ses på Næstved Kommunes platform for borgerinddragelse CitizenLab, hvor afstemningen også foregår.

    14 færdige forslag meldt ind
    Formålet med borgerbudgettet er at lade beboerne i området samarbejde om og bestemme, hvordan de mener, at lokalområdet skal udvikle sig. Pengene til forsøget kommer fra byrådet.

    I alt blev 14 færdige projektforslag blevet meldt ind på Næstved Kommunes platform for borgerinddragelse CitizenLab. Men da borgerbudgettet skal drives af borgerne hele vejen igennem, er tre af forslagene ikke sat til afstemning, fordi der ikke er arbejdsgrupper til at realisere dem.

    Rygraden i forsøget er en lokal styregruppe, der er nedsat af Næstved Kommune i samarbejde med lokalrådet. Det har været styregruppens opgave at sikre, at de ideer, der blev sat til afstemning, levede op til borgerbudgettets kriterier. Det betød blandt andet, at der skulle være kræfter bag og en plan for, hvordan idéerne skal blive til virkelighed.

    Borgerbudget på skoleskema, stormøde og informationsmøde
    Styregruppens mulighed for at lave en større inddragelsesproces med fysiske møder har været begrænset af Corona-restriktionerne, men alligevel er det lykkedes at få borgerbudgettet på skoleskemaet hos to 8. klasser på Holmegaardskolen. Det kom der gode ideer ud af.

    Derudover kom talrige idéer i spil til, hvordan man kan skabe udvikling og samarbejde i området på både lokalrådets stormøde for foreninger den 17. maj og informationsmødet om borgerbudgetter den 19. maj.

    Der var deadline for forslag til borgerbudgettet den 27. juni, og afstemningen løber fra 15.-31. august. Det er borgernes stemmer, der bestemmer, men da pengene er afsat af byrådet, skal borgerbudgettet forelægges Kultur- og Demokratiudvalget. Det sker på et møde den 11. oktober. Hvilke projekter, der i sidste ende får penge, bliver offentliggjort den 12. oktober.

    Borgerbudget kan blive udbredt til andre dele af kommunen
    Idéen med forsøget er at finde ud af, om borgerbudgetter er en god måde at skabe lokal udvikling i fremtiden. For at afgøre, om borgerbudgettet er blevet en succes, er det vigtigt at se på alt, hvad der bliver bragt i spil af ressourcer.

    Det gælder for eksempel frivillig arbejdskraft, anden finansiering, nye samarbejder og ideer, der efterfølgende realiseres i andet regi. Alle ideer kan derfor fortsat ses på CitizenLab.


    Hvem kan stemme, og hvordan foregår det?
    Det er kun beboere i Holme-Olstrup og Toksværd Sogne, der kan stemme til borgerbudgettet. Alle beboere fra 7. klasse og opefter kan stemme via den online borgerinddragelsesplatform CitizenLab, som Næstved Kommune burger. Find et link via siden 200k.dk.

    Hvis man har problemer med at registrere sig eller stemme, er der hjælp at hente hos den lokale styregruppe eller hos konsulent for lokalområder Mette Dinesen i Næstved Kommune. Læs mere her: https://naestved.citizenlab.co/da-DK/projects/borgerbudgetter-i-holme-olstrup-og-toksvaerd-1 

    Kriterierne
    Ifølge kriterierne kan der bevilges max. 50.000 kroner til ét større projekt i hver af byerne Holme-Olstrup og Toksværd. Herudover er 50.000 kroner reserveret til brobygningsprojekt(er) mellem Holme-Olstrup og Toksværd. De resterende 50.000 kroner er reserveret til mindre projekter i hele området.