Gå til hovedindhold
Børn og unge

Bliv plejefamilie

Åben døren og hjertet for et barn - og bliv plejefamilie. Læs mere om hvordan du og din familie kan åbne jeres hjem for et barn.

Kvinde går med lille pige i hånden ned af en sti med omkringliggende træer

Indhold

    Vi søger familier, som har overskud og hjerterum til at åbne deres hjem for et barn, der af én eller anden årsag ikke kan bo hos egne forældre. Der er børn i Næstved Kommune der har brug for familier, der er rummelige og velfungerende. Og som kan tilbyde dem at blive del af trygge, stabile og forudsigelige rammer, hvor I er de omsorgsfulde voksne, som barnet kan knytte sig til.

    Kort sagt: I vil gøre en forskel for et barn.

    De børn, der bliver anbragt i familiepleje har oftest oplevet mange svigt og har levet under meget belastende forhold. De har derfor brug for omsorg, stabilitet og støtte i langt højere grad end andre børn.

    Der er som udgangspunkt ikke krav til en bestemt uddannelse, vi lægger vægt på jeres personlige kompetencer, jeres parathed for at tilegne jer indsigt og forståelse for barnets historie og jeres evner til at se tilværelsen fra barnets og deres forældres perspektiv.

    Men en faglig baggrund indenfor området med børn mm. vil være en stor fordel.

    Vi ville gerne gøre en forskel for et barn – derfor blev vi plejefamilie. Det har betydet en stor omvæltning for hele familien, men har også givet os mange gode oplevelser. At være en del af et barns udvikling er utrolig givende

    Plejefamilie i Næstved Kommune

    Når man er døgn- eller aflastningsfamilie får man løn i form af vederlag. Det er ikke på forhånd muligt at sige, hvor meget der er tale om, da det er individuelt, alt afhængigt af børnenes behov og udfordringer. Du kan se mere om vederlag, obligatoriske kurser, supervision, netværk og alderskriterier mm i den efterfølgende tekst.

    Bliv plejefamilie

    En plejefamilie er kort fortalt en familie, som har overskud og hjerterum til at åbne sit hjem for et barn, der af én eller anden årsag ikke kan bo hos egne forældre. Børn har brug for at vokse op i trygge, stabile og forudsigelige rammer med adgang til omsorgsfulde voksne, som de kan knytte an til - dette er blandt andet det, en plejefamilie kan tilbyde.

    De børn, der bliver anbragt i familiepleje har oftest oplevet mange svigt og levet under meget belastende forhold. De har derfor brug for omsorg, stabilitet og støtte i langt højere grad end andre børn.
    En plejefamilie kan også modtage et spædbarn enten fra fødegangen eller når forældrene er udredt.

    Som udgangspunkt er der formuleret et eller flere mål i forbindelse med anbringelsen. Det kan eksempelvis være, barnet har brug for støtte til sin sociale og følelsesmæssige udvikling. Plejefamilien vil, i takt med opgavens omfang, blive tilbudt hjælp til at kunne understøtte barnet og dets behov såsom psykologhjælp, fysioterapi, behandling på et ambulatorium for børn med eksempelvis medfødte alkoholskader. 
    Plejefamiliens opgave er først og fremmest at fungere som en tryg base, hvor der skabes grobund for udvikling.

    Alle plejefamilier skal have en formel godkendelse og gennemføre en kort grunduddannelse, før de kan få et barn i pleje. Denne proces kan tage op til et halvt år.

    Siden den 1. januar 2014 er det de fem regionale socialtilsyn som godkender nye pleje- og aflastningsfamilier.

    For mange plejefamilier er drivkraften et stort ønske om at gøre en forskel for et udsat barn. Mange fortæller om glæden ved at se et barn komme i trivsel og udvikle sig, og mange fortæller historier om plejebørn, som bliver en del af søskendeflokken og familien på linje med de biologiske børn.

    Der er omkring 6.000 familier i Danmark, som har valgt at blive plejefamilie for et eller flere børn.

    De fleste af de børn der bliver anbragt i familiepleje, anbringes grundet mistrivsel. Mistrivslen skyldes ofte tilknytningsforstyrrelser grundlagt tidligt i deres opvækst. Ligeledes kan der være forskellige grader af misbrug eller sindslidelser hos forældrene, som resulterer i utilstrækkelig omsorg.

    En del af børnene er udad reagerende eller utilpassede, ligesom en stor del har det svært socialt og er udfordret i såvel daginstitution som skole.
    De kan være udfordret på grund af tilknytningsforstyrrelser og-/eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD. Derudover ses en selvskadende adfærd hos nogle af børnene. En lille gruppe af børnene kan have et fysisk handicap eller feks. være udviklingshæmmet på flere områder, som kan kræve specielle indretninger i plejefamilien eller speciel viden om udviklingshæmmede børn.

    Det er ikke alle familier, der kan blive godkendt som plejefamilie. Det kræver både overskud og gode personlige kompetencer.

    Børn er forskellige og det er plejefamilier også. I Familieplejen Næstved sætter vi pris på at have adgang til plejefamilier med forskellige baggrunde. Dette værende sig både etnisk-, kulturelt- og uddannelsesmæssigt.

    Det kræver ikke en bestemt uddannelse eller anden specifik kunnen, at blive godkendt som plejefamilie, udover den grunduddannelse som Socialtilsynet påkræver. Men i Næstved Kommune vægter vi engagement i forhold til opgaverne og parathed til at arbejde i et tværfagligt samarbejde. Der ud over vil det være en fordel, at plejefamilier har en pædagogiske grunduddannelse.

    De fem regionale socialtilsyn, der godkender plejefamilier, foretager godkendelsen ud fra en fælles kvalitetsmodel, som Socialstyrelsen har udarbejdet. Modellen tager udgangspunkt i syv forskellige temaer, og har blandt andet til formål at sikre, at plejefamilien kan understøtte plejebarnets skolegang og sociale relationer – ikke mindst til den biologiske familie.

    Socialstyrelsens kvalitetsmodel dækker 7 områder, hvor plejefamilien skal kunne støtte barnets udvikling:

    • Uddannelse og beskæftigelse
    • Selvstændighed og relationer
    • Mål, metoder og resultater
    • Familiestruktur og familiedynamik
    • Kompetencer
    • Økonomi
    • Fysiske rammer

    Familieplejen Næstved har egne fokuspunkter, når vi matcher et konkret barn med en godkendt familie. Vi vurderer blandt andet plejefamiliens evner til at kunne mentalisere, samt deres tilgang til forandring, hvor fokus er på tanker, følelser, motivation, hensigter samt på hvordan disse indvirker på adfærd. Det forventes, at plejefamilierne er villige til at søge kurser og uddannelse, der er målrettet det anbragte barns udfordringer.

    At blive plejefamilie er en stor og forpligtende beslutning, som vil forandre jeres hverdag og familieliv på godt og ondt. I bør derfor overveje det meget grundigt og tale om det – også med jeres børn – inden I beslutter jer.

    I skal blandt andet være opmærksomme på følgende:

    Det påvirker jeres børn og familieliv

    • Det er en opgave, som involverer hele familien. I bør altså være enige om beslutningen.
    • Det griber ind i jeres børns liv at få et plejebarn: Der kan opstå jalousi og konflikter.
    • Et plejebarn har ofte manglet omsorg og kan have brug for meget opmærksomhed.
    • I kan komme til at føle jer utilstrækkelige – både over for plejebarnet og egne børn.
    • Et plejebarn er et nyt familiemedlem. Det er derfor også med på ferierejser og til familiefester.
    • I kan møde uventede reaktioner fra venner og familie.

    Et plejeforhold kan rumme svære dilemmaer

    • Barnet er måske kun ”til låns” for en periode, hvis længde I ikke har afgørende indflydelse på.
    • Barnets forældre kan fortsat have forældremyndigheden og handler måske ikke altid, som I finder bedst.

    I bliver en ”offentlig” familie, som skal være åbne og rummelige

    • I skal kunne samarbejde med barnets forældre, forvaltningen og andre professionelle.
    • I skal være parate til at modtage anmeldte/uanmeldte tilsyn, råd, vejledning og uddannelse.
    • I skal kunne acceptere, at professionelle samarbejdspartnere kan have andre synspunkter end jer, samt agere efter det. 
    • I skal kunne rumme barnets forældre og møde dem på en anerkendende måde. Ligesom det er vores forventning, at i acceptere forældrene som værende barnets forældre.

    Egne overvejelser

    I forbindelse med ønsket om godkendelse som plejefamilie skal man som familie have overvejet rollen som plejefamilie, og den betydning det vil få for familielivet, herunder familiens egne børn. Det er vigtigt, at man som familie er klar over, at hvis man påtager sig opgaven som plejefamilie, kan der være tale om en forpligtigelse, der rækker langt frem i tiden, og at opgaven også indeholder et følelsesmæssigt engagement.

    Godkendelsen baserer sig på en konkret vurdering af den enkelte families kvalifikationer og ressourcer. Godkendelsen gives på baggrund af en undersøgelse af plejefamiliens samlede forhold, herunder plejefamiliens familiemæssige, uddannelsesmæssige og arbejdsmæssige forhold, herunder omfanget af udearbejde samt plejeforældrenes samliv og alder. Egne børns trivsel og alder indgå også i vurderingen. Endvidere drøftes familiens netværk, boligforhold og omgivelserne, herunder fritidsmuligheder, skole m.v.

    Der indhentes oplysninger om indtægtsforhold fra SKAT og straffeattest og børneattest fra Kriminalregisteret. I en helbredserklæring skal  man stå inde for, at man helbredsmæssigt er i stand til at påtage sig opgaven.

    Af generelle retningslinjer som der tages udgangspunkt i er, at man skal have været samlevende i mindst 3 år, at ens egne børn ikke må være yngre end 4 år, at der skal være et møbleret værelse til rådighed for et fuldtidsplejebarn.

    Når I har besluttet, at I gerne vil være plejefamilie, skal I udfylde et ansøgningsskema, som I sender til jeres regionale socialtilsyn. Ansøgningsskemaet kan findes på de enkelte tilsyns hjemmeside.
    I bliver bedt om at give oplysninger om jeres uddannelse, job, interesser, bolig, helbred og økonomi. Derudover skal I give samtykke til, at socialtilsynet må indhente straffeattest og børneattest på alle hjemmeboende medlemmer af familien.

    Inden I kan blive endeligt godkendt som plejefamilie, skal I gennemføre et grundkursus, som varer fire dage. Kursets indhold varierer fra den ene arrangør til den anden. Hvis I hører til i Socialtilsyn Øst kommer I omkring følgende emner:

    • Hvad vil det sige at være plejefamilie?
    • Børns udvikling, opdragelse og behov – herunder udsatte børns særlige situation.
    • Omsorgssvigt, tab, sorg og krise.
    • Samarbejde med barnets familie og med professionelle.
    • Barnets samvær med forældre, søskende og netværk.
    • Supervision og vejledning.
    • Forhandling af kontrakter og aftaler.

    Før I eventuelt indgår en aftale med Familieplejen Næstved om at få et barn i pleje, vil I få besøg af to af vores familieplejekonsulenter. I vil sammen vurdere, hvilken målgruppe I som familie kan rumme og udvikle.

    Godkendelsesproceduren

    Introduktionsmøde

    Socialtilsyn Øst afholder et par gange om året et introduktionsmøde for interesserede familier.

    Ved introduktionsmødet, som er en hverdagsaften, vil man blive orienteret om det at være plejefamilie, forældresamarbejde, egne børn, om proceduren for godkendelse, og der fortælles om, hvilke muligheder der er for at arbejde som plejefamilie.

    Ansøgning

    Hvis man efter introduktionsmødet stadig er interesseret, udfyldes ansøgningsformular, som kan hentes på Socialtilsyn Øst hjemmeside www.socialtilsynost.dk. Der indhentes oplysninger om indtægtsforhold fra SKAT og straffeattest og børneattest fra Kriminalregisteret. I en helbredserklæring skal man stå inde for, at man helbredsmæssigt er i stand til at påtage sig opgaven.

    Besøg i hjemmet

    Socialtilsyn Øst vil i forbindelse med godkendelsesprocedurer komme på besøg minimum to gange af ca. tre timers varighed. Egne børn skal deltage i det første besøg.

    Der udarbejdes en socialrapport på baggrund af de samlede oplysninger, som vil blive tilsendt familien.

    Godkendelse

    Hvis det vurderes, at familien er egnet til at være plejefamilie, vil det blive meddelt skriftligt. Den endelige godkendelse vil blive udstedt når plejefamilie har gennemført det lovpligtige grundkursus.

    Hvis familien ikke findes egnet, vil afslaget blive skriftligt begrundet. Afgørelsen kan ankes.

    Godkendelsen baserer sig på en konkret vurdering af den enkelte families kvalifikationer og ressourcer. Godkendelsen gives på baggrund af en undersøgelse af plejefamiliens samlede forhold, herunder plejefamiliens familiemæssige, uddannelsesmæssige og arbejdsmæssige forhold, herunder omfanget af udearbejde samt plejeforældrenes samliv og alder. Egne børns trivsel og alder indgå også i vurderingen. Endvidere drøftes familiens netværk, boligforhold og omgivelserne, herunder fritidsmuligheder, skole m.v.

    Godkendelsen vil indeholde en beskrivelse af hvilke opgave plejefamilien vil være velegnet til, baseret på de forhold der gør sig gældende i familien på godkendelsestidspunktet. Opgavens omfang påvirkes af antallet af børn og unge, deres alder og sammensætningen af plejebørnene. Godkendelsen vil angive, hvilke aldersgrupper og særlige karakteristika hos børnene eller de unge, som plejefamilien er vurderet egnet til at have i pleje. Det kan fremgå af godkendelsen, at familien er fundet bedst egnet til at have børn og unge i aflastning, men kravene til godkendelsen er de samme som til fuldtidspleje.

    Inden I modtager et barn i pleje, skal I på et firedages grundkursus, som ruster jer til opgaven og sikrer, at I har den nødvendige viden om, hvordan man bedst støtter et udsat barn. Kurset afholdes af det regionale socialtilsyn, som også er godkendende myndighed.
    Kursets indhold varierer fra den ene arrangør til den anden, men omhandler typisk emner som:

    • Hvad vil det sige at være plejefamilie?
    • Børns udvikling, opdragelse og behov – herunder udsatte børns særlige situation.
    • Omsorgssvigt, tab, sorg og krise.
    • Samarbejde med barnets familie og professionelle omkring barnet.
    • Supervision og vejledning.

    Når I får et barn anbragt af Næstved Kommune, bliver I tildelt en fast familieplejekonsulent. Familieplejekonsulenten vil bistå jer med råd og vejledning ca. hver 3. måned eller efter behov, samt deltage i statusmøderne cirka hver 6. måned.

    Det er også Familieplejen Næstved, som sidenhen står for jeres efteruddannelse. I de senere år har vores plejefamilier haft mulighed for at vælge mellem en lang række relevante kurser. Familieplejen Næstved indgår i et samarbejde med de fleste  andre kommuner i regionen om udgivelse af fælles kursuskatalog. Der vil, som minimum, være 20 kurser at vælge mellem om året.
    Alle plejefamilier har ret og pligt til at deltage i mindst to kursusdage om året.
    Familieplejekonsulenten vil i samråd med jer kunne pege på hvilke kurser, der kunne være relevante for opgaven. Derudover tilbydes i et kursus i statusskrivelse, da vi har en forventning om at en sådan udarbejdes af jer, forud for et statusmøde.

    Plejefamilier ansat af Familieplejen Næstved tilbydes individuel supervision i gruppe, da vi vægter at I har mulighed for et sparrings- og fagligt forum med ligestillede. Det kan i nogle tilfælde vurderes, at der er brug for et særligt tilrettelagt støtteforløb i plejefamilien med opfølgning i form af behandlingskonferencer eller lign.

    Den kommune der anbringer børn i en generelt godkendt plejefamilien skal give Socialtilsyn Øst meddelelse om, at der anbringes et barn hos familien, således at der kan føres tilsyn med, at plejefamilien fortsat opfylder godkendelsen.

    Forholdene i plejefamilien kan ændre sig, fx i tilfælde af ændrede arbejdsvilkår, graviditet, sygdom, skilsmisse eller forhold vedrørende egne børn, som kan få konsekvenser for det antal eller den type børn og unge, der kan modtages. Plejefamilien har pligt til at orientere Socialtilsyn Øst om ændringer, således at det bliver muligt at vurdere, om godkendelsen fortsat er i overensstemmelse med familiens ressourcer.

    Tilsyn med plejefamilien foretages ved besøg i plejefamilien af en Tilsynskonsulent. Gennem en samtale, hvor hele familien er til stede vil vi danne os et indtryk af familiens aktuelle relationer og forhold. Efter en samtale hvor alle er samlet, har vi en kort samtale med plejefamiliens egne børn, så vi får et indtryk af, hvordan de trives med at familien har plejebørn. Til sidst har vi en samtale med plejeforældrene alene, hvor vi bl.a. drøfter den aktuelle godkendelse og om den evt. skal justeres.

    Der udarbejdes en tilsynsrapport, som tilsendes plejefamilien. Der udstedes evt. en ny godkendelse hvis forholdene har ændret sig, eller plejefamilien godkendes til noget andet end tidligere.

    En plejefamilies hjem er ikke kun en privat bolig, men også et sted, hvor mange forskellige samarbejdspartnere har deres gang. Ud over familieplejekonsulenten fra Familieplejen Næstved skal I være klar til at samarbejde med socialtilsynet, med barnets sagsbehandler og andre professionelle.
    I skal være indstillet på at modtage undervisning, råd og vejledning samt få uanmeldte besøg af tilsynet.

    I skal være parate til at støtte plejebarnet i samværet med de biologiske forældre, søskende og andre i barnets netværk. For det enkelte plejebarn har det stor betydning, at plejefamilien kan møde de biologiske forældre på en anerkendende måde, og formå at omtale dem i positive vendinger. I nogle sager foregår samværene i jeres hjem, hvorfor en overvejelse omkring dette også er værd at have.

    Gode samarbejdsevner, mentaliseringsevner, rummelighed, indsigt i barnets udfordringer og muligheder for udvikling er helt centrale kompetencer for en plejefamilie.

    Vederlag og vilkår

    Vederlag og vilkår afhænger af det enkelte barns behov og er fastsat i individuelle kontrakter mellem kommunen og den enkelte plejefamilie. Det er ofte, men ikke altid sådan, at den ene af plejeforældrene må gå ned i tid eller være fuldtids plejefamilie i en periode.

    Vederlag og dækning af udgifter til kost og logi

    En plejefamilie modtager skattepligtig plejeløn, når I har et barn i pleje. Plejelønnen består af et antal vederlag, som fastsættes ud fra en vurdering af plejebarnets situation og de krav der stilles til plejefamilien. Plejelønnen beskattes som A-indkomst.

    Der er faste takster for kost og logi samt tøj- og lommepenge, dette beløb er skattefrit. Taksterne er bestemt af barnets alder. Familieplejen Næstved har fyldestgørende retningslinier for hvad der skal dækkes af kost og logi beløbet, og hvad derudover kan ansøges om via sagsbehandler.

    Kontrakten med Familieplejen Næstved

    Når I får et barn i pleje bliver der udfærdiget en kontrakt, som bl.a. indeholder aftaler om:

    • Vederlagets størrelse (plejelønnen)
    • Eventuelle særlige udgifter
    • Opsigelsesregler
    • Forsikringsforhold
    • Evt. særlige forhold i ansættelsesforholdet
    • Tilsyn og vejledning

    Afslutningen på et plejeforhold kan ske på forskellige måder og af forskellige årsager:

    • Plejebarnet bliver myndigt og flytter hjemmefra
    • Kommunen beslutter, at opgaven skal ophøre
    • Forældrene ønsker barnet hjemgivet
    • I beslutter jer for at afbryde plejeforholdet
    • Plejebarnet ønsker at afbryde forholdet
    • Det vurderes, at plejebarnet skal bortadopteres

    Den kommune, der har anbragt barnet, har ansvaret for anbringelsen og skal altid tage stilling til en hjemgivelse. Men for jer som plejeforældre kan det være svært, hvis plejeforholdet slutter på en måde, som I finder uhensigtsmæssig i forhold til plejebarnet. Måske er I uenige i beslutningen, og måske skal I sige farvel til et barn, som I har fået et tæt forhold til og har knyttet sig til jer.

    Når det er sagt, er der også mange plejeforhold, som i princippet aldrig slutter. Mange plejebørn bliver en integreret del af familien og har et tæt forhold til deres plejeforældre resten af livet.

    Kontakt

    Center for Børn og Unge

    Send digital post (kræver MitID)

    Relevante artikler