Gå til hovedindhold

Servicedeklaration §104 SEL

Serviceloven § 104: ”Kommunalbestyrelsen skal tilbydeaktivitets-og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.”

Indhold

    Aktivitets-og samværstilbud efter servicelovens § 104 kan både være visiteret og uvisiteret. Et uvisiteret aktivitets-og samværstilbud kan f.eks. være et værested, en social café, varmestue eller en klub, hvor man som borger frit kan henvende sig. Denne servicedeklaration omhandler de visiterede aktivitets-og samværstilbud, som forudsætter, at borgeren har en bevilling for at kunne deltage i tilbuddet. 

    §104 - Lov om social service, Aktivitets- og samværstilbud

    Aktivitets-og samværstilbuddet har til formål at opretholde eller forbedre personlige færdigheder og livsvilkår for borgeren, og derigennem skabe en øget livskvalitet. Tilbuddet vil altid have et udviklende, rehabiliterende og/eller som minimum vedligeholdende sigte. 

    • For at kunne komme i betragtning til et aktivitets-og samværstilbud, skal borgeren have en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. 
    • Borgere, der har et socialt behov, men som kan deltage i andre aktiviteter som uvisiteret værested, foreninger, selvhjælpsgrupper eller andet, der kan dække borgerens behov, vil som udgangspunkt ikke komme i betragtning til visiteret aktivitets-og samværstilbud. 

    Lov nr. 573 af 1. januar 2007 - Lov om social service.

    Lovbekendtgørelse nr. 254 af 20. marts 2014 – Bekendtgørelse af Lov om social service.

    Borgere på 18 år eller derover med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. 

    I Næstved Kommune er det Visitation for Handicap og Psykiatri, der træffer afgørelser efter servicelovens § 104, såfremt der er tale om visiteret aktivitets-og samværstilbud. Afgørelsen sker på baggrund af en udredning foretaget efter VoksenUdredningsMetoden (VUM) samt en handleplan efter servicelovens § 141; begge dele udarbejdes i samarbejde med borgeren, eventuel værge, pårørende og/eller pædagogisk medarbejder. Såfremt der er behov for yderligere oplysninger og dokumentation, indhentes dette med borgerens samtykke.

    Udredningen danner grundlag for en samlet faglig vurdering af den enkelte borgers funktionsniveau ud fra følgende fem kategorier:

    • 0 – Udføres selvstændigt af borgeren med tilbuddets opmærksomhed på vedligeholdelse af færdigheder/funktioner. 0%
    • 1 – Udføres af borgeren som aktiv part med let støtte fra medarbejderen. 1-25%
    • 2 – Udføres i fællesskab mellem borger og medarbejder med moderat støtte fra medarbejderen. 26-50%
    • 3 – Udføres med omfattende støtte af medarbejderen med mindre aktiv deltagelse af borgeren. 51-75%
    • 4 – Udføres med fuld overtagende støtte af medarbejderen. Borgeren er ude af stand til at medvirke. 76-100%

    I Næstved Kommune vil borgere, der visiteres til et aktivitets- og samværstilbud primært være omfattet af funktionsniveau 3 og 4, men der kan være tilfælde, hvor borgere med funktionsniveau 1 eller 2 vurderes i målgruppen til aktivitets- og samværstilbud. Visitator kan i helt specielle tilfælde, efter en individuel konkret vurdering afgøre, at en borger med funktionsniveau 4 ikke er i målgruppen til et aktivitets-og samværstilbud. Der kan her være tale om, at det vurderes, at borgeren udtrættes uhensigtsmæssigt af at være i tilbuddet, og at borgerens udbytte er så minimalt eller ikke tilstedeværende, at det vurderes at være et overgreb for borgeren. 

    I forbindelse med visitation til aktivitets-og samværstilbud, skal borgeren tilbydes at få udarbejdet en handleplan efter servicelovens§ 141. Leverandøren af aktivitets-og samværstilbuddet skal, med udgangspunkt i § 141 handleplanen, udarbejde en pædagogisk plan, der løbende opdateres i det fælles elektroniske omsorgssystem. Såfremt borgeren har andre foranstaltninger efter serviceloven (§ 85, 107 eller 108), skal udarbejdelse og opfølgning på § 141 handleplanen foregå som en tværfaglig proces, hvor borgeren og alle relevante leverandører inddrages. Leverandøren skal sikre, at nødvendige oplysninger dokumenteres i den elektroniske omsorgsjournal. I de tilfælde, hvor omsorgsjournalen ikke er tilgængelig for relevante samarbejdspartnere, sikres det, at oplysninger videregives på anden forsvarlig måde. 
    Såfremt aktivitets-og samværsbehovet ændrer sig i løbet af bevillingsperioden, har leverandøren pligt til at kontakte visitator. Borgeren har også selv mulighed for at henvende sig til visitator ved behov for ændringer. 

     

    Leverandører af aktivitets-og samværstilbud i Næstved Kommune er:

    • Næstved Sociale Virksomhed (NSV)
    • Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik

    De første 14 dage i aktivitets-og samværstilbuddet er en gensidig afklaringsfase, hvor borgeren og leverandøren sammen vurderer, hvor i aktivitets-og samværstilbuddet, borgeren skal tilknyttes. 

    Som udgangspunkt er visitation til et § 104 tilbud varigt. Dog foretages løbende vurdering af, hvorvidt borgeren profiterer af tilbuddet, lige som fortsættelse efter pensionsalderen løbende vurderes individuelt og konkret. 

    Aktivitets-og samværstilbuddet er baseret på en helhedsorienteret indsats, og tager udgangspunkt i borgerens individuelle behov. Hvis borgeren modtager andre ydelser efter serviceloven (§ 85, 107 eller 108), skal indsatsen tilrettelægges i et samarbejde mellem de tilknyttede leverandører. 

    Det påhviler leverandøren at tilrettelægge den pædagogiske praksis, så den tager udgangspunkt i borgerens individuelle ressourcer og behov.

    Aktivitets-og samværstilbuddet skal ud fra individuelle hensyn og forudsætninger:

    • Sikre, at borgeren modtager nødvendig pleje og omsorg som toiletbesøg og mad og drikke
    • Sikre, at borgeren får mulighed for at være en del af et fællesskab
    • Sikre, at borgeren får mulighed for at skabe relationer til ligestillede borgere, og oplever tryghed i en genkendelig og forudsigelig hverdag
    • Arbejde med og støtte borgeren i udvikling af identitet
    • Tilstræbe en helhedsorienteret tilgang, der udmøntes i en optimal handicapkompenserende indsats.

    Der udbetales som udgangspunkt ikke løn eller vederlag til borgere, der er visiteret til aktivitets-og samværstilbud. Der kan dog, i helt særlige tilfælde, udbetales vederlag til borgere, der udfører indtægtsgivende eller servicerende aktiviteter. 

    Der opkræves betaling for frivillige tilvalgte aktiviteter, der ikke indgår som en del af aktivitets-og samværstilbuddets dagligdags aktiviteter. Det kan være tale om særlige materialer, mad, entre og transport i forbindelse med udflugter.

    Næstved Kommune afholder udgiften til befordring for personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Befordring kan f.eks. ske via Center for Handicap og Psykiatris interne handicapkørsel, med taxa eller offentlige transportmidler. Det skal fremgå af § 141 handleplanen, hvilket transportmiddel, borgeren er bevilget. Bevillingen foretages ud fra en individuel konkret vurdering. 

    En borger kan klage over en afgørelse truffet af Næstved Kommune inden for 4 uger fra modtagelsen af denne. Klagen skal rettes til Visitation for Handicap og Psykiatri. På baggrund af klagen, vil Visitationen genvurdere sagen, og såfremt borgeren ikke får medhold, sendes sagen til Ankestyrelsen.