Kontakt
Center for Sundhed og Ældre
Det kan være svært at få en demenssygdom - både for dig og dine pårørende. Næstved er en demensvenlig kommune, der tilbyder forskellige former for vejledning, aflastning, sociale og fysiske aktiviteter til mennesker med demens og dine pårørende. Tilbuddene kan hjælpe jer til at have en mere aktiv og meningsfuld hverdag.
14. sep 2021
Der kan være mange grunde til, at du har svært ved at huske. Det kan skyldes en sygdom, som der ofte kan gøres noget ved, men kan også skyldes en demenssygdom.
Hvis det er en demenssygdom, er der i nogle tilfælde en behandling, som kan gøre du og din familie kan klare sig uden de store problemer.
Derfor er det vigtigt, at du og dine pårørende, taler med din læge om, at du har svært ved at huske. Så vil lægen kunne undersøge det.
Den viser sig ved, at du oplever en hurtig ændring i din mentale tilstand. Det kan skyldes et, som også kaldes delir. Det er en forbigående forvirrings tilstand, der kommer indenfor nogle timer og optil nogle dage.
Det skyldes ofte en sygdom i din krop, som for eksempel en infektion, medicin, manglende væske eller måske en ikke velbehandlet sygdom.
Delir er ufarligt, hvis det bliver behandlet, men ubehandlet delir kan gøre dig meget syg. I nogle tilfælde kan du dø af det. Derfor er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge eller lægevagten, hvis du oplever nogle af tegnene ovenfor. Det samme gælder hvis du oplever at en af dine pårørende får ovenstående symptomer.
Det er i alle tilfælde vigtigt, at du får drukket noget væske.
Der kan være mange årsager til, at du har problemer med at huske. Det kan skyldes en sygdom, som der ofte kan gøres noget ved, men kan også skyldes en demenssygdom.
Hvis det er en demenssygdom, er der i nogle tilfælde en medicinsk behandling. Den forlænger den periode, hvor du og din familie kan være sammen uden de helt store problemer.
Delir er en tilstand, der viser sig ved, at du oplever en hurtig ændring i din mentale tilstand. Det er en forbigående forvirringstilstand, der kommer indenfor nogle timer og optil nogle dage.
Det skyldes ofte en sygdom i din krop, som for eksempel en infektion, medicin, manglende væske eller måske en ikke velbehandlet sygdom.
Delir er ufarligt, hvis det bliver behandlet, men ubehandlet delir kan gøre dig meget syg. I nogle tilfælde kan du dø af det.
Derfor er det vigtigt, at du tager kontakt til din læge eller lægevagten, hvis du oplever nogle af tegnene ovenfor. Det samme gælder hvis du oplever at en af dine pårørende får ovenstående symptomer.
Det er i alle tilfælde vigtigt, at du får drukket noget væske.
Der er dog nogle ting, som er helt normalt at glemme og andre ting, som er advarselstegn på demens.
Nedenfor er nogle af tegnene på demens:
Ovenstående advarselstegn kan du læse mere om på nedenstående link.
Alle kan henvende sig til en specialist i demens og psykiatri med en bekymring om demens. Her kan du få råd og vejledning.
Udredningen af demens foregår via din læge, som henviser til en hukommelsesklinik. Det er vigtigt at opdage en demens tidligt, så der er en mulighed for at få den rette behandling og i som familie får et så godt forløb som muligt.
Specialisterne i demens og psykiatri kan yde støtte i udredningsforløbet. Vi kan hjælpe med information, kontakt til din læge og hukommelsesklinik, samarbejde på tværs af faglighed og vi kan også hjælpe med kontakt til visitation, frivillige med mere.
Du har mulighed for at kontakte en specialist i demens og psykiatri, for at få:
Vi dækker forskellige dele af kommunen. Du kan derfor under kontaktoplysningerne til højre se, hvilken del vi dækker.
Hvis du er i tvivl, om hvilken del du bor i, kan du se om du kan finde det på kortet nederst på siden.
Vi kommer gerne ud og underviser din idrætsforening, forretning, golfklub, virksomhed eller lignende. Dette tilbud er ganske gratis, da vi ønsker et så demensvenligt samfund som muligt.
I vil få generel viden, om hvordan I bedst håndterer mødet, med et menneske med demens, specifik i forhold til jer.
I vil ligeledes have muligheden for at blive demensvenlig forening eller virksomhed.
I kan kontakte os på demens@naestved.dk
Du kan på nedenstående link få inspiration til dig, der er pårørende til et menneske med demens, til aktiviteter i det daglige under menuen "Tools and Training".
Der er også inspiration via videoer, vejledninger med mere, som starthjælp til dig som kulturaktører og -formidlere, så det bliver lettere at inkludere mennesker med demens.
Er du bekymret for, om du har en demenssygdom?
Eller er du pårørende, ven, nabo eller kollega og er bekymret for om en, du kender, har en demenssygdom?Så har du, som noget nyt, mulighed for anonym rådgivning af en af kommunens demensspecialister. Vi står klar med råd, støtte og vejledning.
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag klokken 12:00-13:00
Torsdage klokken 17:00-19:00Lukke for telefonrådgivningen på helligdage og mellem jul og nytår.
Telefon 5588 2100
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag 12:00-13:00
Torsdag 17:00-19:00
Fælles e-mail
Kig nederst på siden for digitalpost (kræver nem-id).
Distrikt Nord
Mette Pittelkow
Telefon: 2545 1740
Distrikt Syd
Betina Lassen
Telefon: 2545 0588
Distrikt Syd og Øst
Anette Olesen
Telefon:2545 1810
Distrikt Øst
Thomas Kaae
Telefon: 2947 4245
Distrikt Vest
Inge Degn Johansson
Telefon: 2545 0604
Distrikt Vest og Nord
Lotte Løve
Telefon: 2545 1827
Center for Sundhed og Ældre